Link

Distriktsverksamhet

I Sverige finns det förutom föreningar även 24 distrikt. Distrikten jobbar med att stötta föreningarnas arbete men har även aktiviteter för spelarutbildning. Distriktens spelarutbildning ska ses som ett komplement till föreningarnas verksamhet.

Spelarutbildningen i distrikten ser olika ut. För vissa åldrar finns det aktiviteter såsom träningar eller läger som alla som vill kan anmäla sig till. För äldre spelare finns det även så kallade distriktslag som man blir uttagen till.

Varje distrikt har en spelarutbildare som har huvudansvaret för den verksamheten. Uttagningarna sker ofta via distriktens öppna aktiviteter och genom dialog med föreningarna. Läs mer på ditt distrikts hemsida för att veta mer om deras spelarutbildning:

Det finns två spelarutbildningsaktiviteter i Sverige där alla distrikt samlas:

  • Utvecklingsläger för 15-åringar: Varje distrikt deltar med 16 flickor och 16 pojkar på en veckas läger. Under lägret genomförs träningar där distriktsledarna får stöd från instruktörer från SvFF. Distrikten spelar även matcher mot varandra och spelarna får delta i teoretiska samlingar i olika ämnen. Utvecklingslägren är även en viktig förberedelse för arbetet med de svenska ungdomslandslagen.
  • Distriktcupen för 16-17 åringar: Ett cupspel mellan distrikten inleds hösten det år spelarna fyller 16 år och avslutas sommaren det år de fyller 17 år. Cupen börjar med ett gruppspel med tre lag där geografisk indelning tillämpas. Ettan i gruppen går vidare till ett nytt gruppspel, tvåan får kvala för att ta sig till nästa gruppspel och trean blir utslagen. I nästa gruppspel är det tre lag per grupp där ettan går vidare till semifinal. Vinnarna i semifinalerna möts sedan i final under utvecklingslägren för 15-åringar.

Upplägg, resultat och tabeller för distriktscuperna hittar du nedan:

Utvecklingslägret fick sitt nuvarande namn 2016. Tidigare hette det Elitlägret.

SvFF:s Utvecklingsläger genomförs i Halmstad för 15-åriga fotbollsspelare, där alla Sveriges 24 distrikt är representerade. Lägren har arrangerats i många år, redan 1956 arrangerades det första pojklägret i Malmahed i Malmköping. Där genomfördes lägret fram till 1965.
Från 1965 och framåt är lägret förlagt på Halmstad Arena (före detta Sannarps IP) i Halmstad. Det var också i Halmstad som det första flicklägret arrangerades 1981.

Utvecklingslägret pågår under sex dagar

Under veckan samlar SvFF:s 24 distriktsförbund de 16 spelare som just nu har hunnit längst i sin utveckling, för ett läger på sex intensiva dagar med utbildning i träning och spel. Från dessa spelare ska sedan ett landslag formas under hösten.

Lägren är en manifestation för svensk ungdomsfotboll. Syftet är i första hand att utbilda och stimulera spelare och ledare. Varje distriktslag har två distriktsförbundskaptener, en målvaktstränare och 16 spelare. Från 2018 är även Spelarutbildarna (SU) med som en del i teamen inom ramen för "Spelarutbildning - en helhet".

Fyra träningspass och tre matcher

Under veckan genomförs utbildning i form av fyra träningspass och tre matcher. Till detta kommer också kvällsföreläsningar om kost, förebyggande av skador samt föreläsning av den blivande förbundskaptenen för åldersgruppen.

Lägren bygger också på ett samarbete mellan SvFF:s ungdomsförbundskaptener (UFK), Nationella Fotbollsutbildare (NaFu), mv-instruktörer och distriktens förbundskaptener (DFK), spelarutbildare (SU) och mv-tränare.