Vuxen

Fotboll spelas oftast i spelformen 11 mot 11. Som spelare har du stora valmöjligheter vad gäller vilken nivå du vill spela på och hur mycket tid du vill lägga på att träna och spela fotboll. Förutom fotboll kan du också spela futsal som har ett seriespel på olika nivåer. Det finns även förenklade sätt att spela fotboll genom till exempel initiativet Fotboll Fitness.

11 mot 11

Seriespelet för vuxna är uppdelat mellan herr- och damfotboll. Varje kategori har ett seriespel där Allsvenskan och OBOS Damallsvenskan är högsta serierna. Superettan (herrar) och Elitettan (damer) är näst högsta. De här serienivåerna består av en serie som sträcker sig över hela landet. Nästa serienivå är division 1 och därifrån och neråt blir det allt fler - mer lokala - serier för varje nivå.

Antalet serienivåer kan skilja sig mellan olika delar av landet, ju flera lag det finns i ett distrikt ju fler serienivåer finns det underlag för. Mellan varje säsong sker uppflyttning och nedflyttning baserat på tabellplacering.

Det kan skilja mycket mellan verksamheterna i olika lag som spelar på samma serienivå. Däremot kan man generellt säga att ju högre upp i seriepyramiden man kommer desto mer tid krävs av dig som spelare vad gäller till exempel antal träningar och matcher.

I de flesta lag på lägre nivåer är alla som vill välkomna att delta. Om du vill spela i lag högre upp i serierna behöver du oftast kvalificera dig för ett lag genom sportsliga prestationer.

De olika serierna och vilka lag som deltar hittar du via länken nedan: 

Spelreglerna för 11 mot 11 hittar du under domare:

Futsal

Seriespelet på seniorsidan är uppdelad mellan herr och dam. Herrarna har en högstaliga som heter Svenska Futsalligan (SFL) som är en rak serie med 12 lag. Damernas högsta serie är från säsongen 20/21 uppdelad i tre seriegrupper med mellan 6-8 lag i varje grupp. Båda dessa tävlingar avgörs via ett slutspel med dubbelmöten i kvartsfinalerna, dubbelmöten i semifinalerna samt en enkel final.

På herrsidan finns det sedan fyra regionala div.1 serier som är kvalificerande till SFL. Därifrån och neråt blir det fler – mer lokala – serier för varje nivå. På damsidan, under RFL, finns det enbart fler – mer lokala – serier för varje nivå. Antal serienivåer skiljer sig mellan olika delar av landet.

Det kan skilja sig mycket mellan verksamheterna i olika lag som spelar på samma serienivå. Däremot kan man generellt säga att ju högra upp i seriepyramiden man kommer desto mer tid krävs av dig som spelare vad gäller till exempel antal träningar och matcher.

Mer information om futsal:

Spelreglerna för futsal hittar du under domare. 

Beach soccer

Beachsoccer spelas idag främst genom olika turneringar på sommaren. Från och med sommaren 2020 arrangerar SvFF ett officiellt SM i Beachsoccer.

Mer information om beach soccer i länken nedan:

Spelreglerna för futsal hittar du under domare.

Övriga spelformer

Det finns även möjlighet att spela fotboll på ett än mer lättsamt sätt. Främst kan detta ske genom Fotboll Fitness som kort sagt innebär att träna fotboll. Det finns även möjlighet att spela gåfotboll som är en typ av fotboll där det är förbjudet att springa. Denna spelform riktar sig främst till en äldre målgrupp. Mer information på länkarna: