Gåfotboll

En träningsform speciellt anpassad för dig som vill gå och spela fotboll.

Gåfotbollen har växt fram som en variant av Fotboll Fitness. Det är precis vad det heter, fotboll där du som utövare går istället för att springa. Och det är jobbigare än du tror, och dessutom bra mycket roligare än du anar!

"Jag har träffat så mycket vänner sen jag började med det här! Jag har aldrig spelat fotboll i hela mitt liv men det här har varit toppen."
Siv, Viksjö

Träningen kräver ingen tidigare fotbollsbakgrund och vi spelar på en mindre plan där all träning genomförs med boll. Passen anpassas efter deltagarnas nivå, ålder och önskemål men bra riktlinjer är: 

Uppvärmning

  • Värm upp ordentligt i ca 10-15 minuter

  • Använd gärna lekar ex. doppboll, följa John eller liknande

Smålagspel

  • Dela upp i ca 3-7 spelare/lag

  • Bestäm en avgränsande planyta och använd småmål alternativt koner som stolpar

  • Spela med fördel kortare perioder (ex. 10 min), ta därefter en kort vattenpaus och fortsätt sedan spela

  • En bra riktlinje kan vara att hela passet (inkl. uppvärmning) tar mellan 45-90 minuter

Regler

  • Ingen spelare får springa, om detta sker överlämnas bollen till det andra laget
  • Inga tacklingar för att minimerar skador

  • Ingen målvakt, då vi spelar med mindre mål och för att alla ska röra på sig

  • Inga avbytare, blir ni ojämnt antal spela med en spelare extra 

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med utvalda distrikt och föreningar tagit fram ett dokument med rekommendationer för matchspel gåfotboll.

Rekommendationerna är framtagna då föreningar som har startat upp gåfotboll har haft ett önskemål om att kunna möta närliggande föreningar och spela match. Förhoppningen är att rekommendationerna ska underlätta för distrikt och föreningar som vill arrangera matcher i gåfotboll. 

> Här hittar du rekommendationer för matchspel gåfotboll

Observera att detta enbart är rekommendationer och inga fastställda regler. Vi är medvetna om att det förekommer andra regeltolkningar både nationellt och internationellt. 

Du som spelar Fotboll Fitness/gåfotboll i en fotbollsförening är inte automatiskt försäkrad om det skulle ske en olycka i samband med träning. Till skillnad från spelare som deltar i föreningens ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet krävs det att föreningen tecknar en kompletterande försäkring för just Fotboll Fitness.

Ta direktkontakt med din förening om du vill veta om de har tecknat en försäkring eller ej!

> Läs mer om hur en förening tecknar försäkring för Fotboll Fitness

Vi kan även tipsa dig som Fotboll Fitness-spelare att själv se över vad som innefattas av din hemförsäkring om du råkar ut för en olycka. 

Det finns från Svenska Fotbollförbundets sida inget krav om att föreningen ska teckna en tilläggsförsäkring för Fotboll Fitness. 

Inspiration

Gåfotboll