Norrbottens FF tilldelas UEFA-pris

Norrbottens Fotbollförbund tilldelas silvermedalj i UEFA Grasroots Award i kategorin ”Best participation initiative” för sitt fantastiska projekt ”Fotbollsgnistan”. Ett projekt för att få unga spelare tillbaka till fotbollen och återaktivera föreningar på landsbygden. Det internationella UEFA-priset ges till föreningar/distrikt vars projekt har fokus på deltagande och inkludering inom fotbollen och samhället.

”Fotbollsgnistan” är ett projekt som drivs av Norrbottens FF, Sveriges nordligaste och geografiskt största distrikt. Här kan det ibland vara långa avstånd mellan fotbollsplanerna och vissa lag måste ibland resa upp till 280 kilometer enkel väg för att spela bortamatcher.

I takt med att befolkning minskat under de senaste decennierna har många lag upplösts på grund av brist på spelare. Men nu arbetar Fotbollsgnistan för att få unga spelare tillbaka till fotbollen genom att rekrytera spelare från skolor och tillhandahålla utrustning och stöd för klubbar och tränare. Sedan starten i maj 2020 har 24 föreningar återaktiverats och ytterligare 30 har grundats!

Stort grattis Norrbottens FF och Fotbollsgnistan!

Om UEFA Grassroots Awards

Priset har delats ut sedan 2010 och lyfter engagemang på gräsrotsnivå som gör att föreningslivet kan utvecklas och byggas starkare. Kandidaterna till priset nomineras av UEFA:s medlemsförbund och det är UEFA:s exekutiva kommité som utser pristagarna utefter rekomendationer från UEFA:s gräsrotspanel och utvecklingskommité.

Hur väljer UEFA ut vinnarna?

Kriterierna för initiativet för ”Best participation initiative” inkluderar arbete med gräsrotsprojekt, ökat deltagande och fler spelmöjligheter för människor från alla bakgrunder med fokus på att växa och behålla manliga och kvinnliga spelare. Den här säsongen ägnades särskild uppmärksamhet åt att leta efter ett bidrag till återgången till spel efter COVID-19-pandemin.