SvFF får medel av Svenska Spel för streetfotboll

Svenska Fotbollförbundet får medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond för projektet Streetfotboll.

På Idrottsgalan i går tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att Svenska Fotbollförbundet får medel ur Rörelsefonden. Medlen går till projektet Streetfotboll vars syfte är att sänka tröskeln till fotbollen genom att erbjuda streetfotboll till barn, unga, vuxna och äldre.

Tillsammans med utvalda ambassadörsföreningar runtom i Sverige ska streetfotboll erbjudas genom ett flertal öppna breddturneringar och prova på-tillfällen. Den långsiktiga planen är att ambassadörsföreningarna ska erbjuda streetfotboll som en del av deras respektive verksamhet.

– Tack vare medlen ur Rörelsefonden kan vi starta upp en ny, mer spontan variant av fotboll som kan spelas oavsett plats. De föreningar som väljs ut kommer att anordna dagsturneringar och prova på-tillfällen runt områden där barn, ungdomar, vuxna och äldre befinner sig, till exempel stränder eller mitt i city, säger Marie-Louise Dahlberg, tävlingsutvecklare på Svenska Fotbollförbundet.

"Tröskeln sänks till såväl fotboll som rörelse"

Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.

 – Streetfotboll gör det enklare för fler att komma i kontakt med sporten. Genom att kunna erbjuda sporten på fler platser än den typiska fotbollsplanen sänks tröskeln till såväl fotboll som rörelse, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel.

Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse. Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett prestation- eller ambitionsnivå. Genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 400 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

Läs mer och anmäl din förening till streetfotboll

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2022.

Svenska Basketbollförbundet får medel för att fortsätta succéprojektet Nothing ut Net med målet att skapa fler inspirerande basketplaner utomhus. 

Svenska Badmintonförbundet får medel för att utveckla AirBadminton, en variant av badminton som möjliggör spel var som helst, när som helst.

Svenska Klätterförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten genom fler tillfällen för utomhusklättring.

Svenska Fotbollförbundet får medel för att tillgängliggöra streetfotboll för barn, unga, vuxna och äldre.

Svenska Bangolfförbundet får medel för att tillgängliggöra bangolfen för fler, oavsett förutsättningar och ambitionsnivå.

Svenska Tennisförbundet får medel för att integrera fler äldre i tennisgemenskapen.

Läs mer om Rörelsefonden.

Vill du anmäla din förening?