10 frågor om futsalträning

Futsalsäsongen är i full gång. Många ovana fotbollsledare undrar hur träningen bäst läggs upp. Mathias Etéus, gruppchef för futsal på SvFF, går här igenom hur en träning kan läggas upp, hur du säljer in rollen som pivot, vinge eller libero och hur tekniken skiljer sig mellan fotboll och futsal.

Historik - futsal

  • Uppkomsten av futsal tillskrivs Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Tanken var att futsal skulle kunna spelas såväl inom- som utomhus. Regler och organisation hämtades från flera olika idrotter, främst från fotbollen. Men även basketen (antal spelare) och handbollen (plan- och målstorlek) har influerat sporten.
  • Själva namnet futsal kommer av portugisiskans futebol de salão och spanskans futbol de salón.
  • Futsal spreds under kommande årtionden främst i Sydamerika och där bildades 1965 det första kontinentala förbundet.
  • 1982 anordnades den första VM-turneringen där Brasilien besegrade Paraguay i finalen. Från och med 1989 arrangeras VM i futsal av FIFA.
  • I Sverige ska det så tidigt som 1936 ha anordnats en inomhusfotbollsturnering för skolungdomar. 1940 ska den första matchen i inomhusfotboll i Sverige inför betalande publik ha spelats i Alvikshallen, mellan Hammarby IF och Djurgårdens IF.
  • Sedan år 2006 spelar Sverige futsal enligt FIFA:s regelverk och 2012 startade SvFF det första herrlandslaget i futsal. 2014 startade nationellt seriespel i futsal, Svenska Futsalligan, även det på herrsidan.
  • 2016 startar Sverige det första flicklandslaget i futsal (U17) och två år senare startas damlandslaget.

Källor: svenskafutsalligan.se, svensk futsal, Wikipedia.

Vad är det viktigaste att tänka på för fotbollstränare som ska lära ut futsal?

– Att visa på skillnaden jämfört med fotboll. Samma övningar går att använda, men det är andra instruktionspunkter. Exempelvis används sulan mycket mer i med- och mottagningar för att kontrollera bollen, ”skoppassningar” används i högre utsträckning och så vidare.

– Ett bra medskick är att skapa nyfikenhet hos spelarna och exempelvis berätta att positionerna heter libero, vinge och pivot i stället för back, mittfältare och anfallare.

Vad är det vanligaste misstaget som fotbollstränare gör när de ska leda en futsalträning?

– Man kör en fotbollsträning rakt av, utan hänsyn till skillnaderna som karakteriserar idrotterna. Att slå en passning i fotboll är inte samma sak som att slå en passning i futsal. Det är olika underlag, olika skor, olika storlek på bollarna, olika tyngd i bollarna etcetera. Detsamma gäller när spelarna skjuter, tar emot bollen, driver, fintar och dribblar. Egentligen skiljer sig allt som spelarna gör med bollen, vilket är viktigt att ha med sig.

Vilken är din favoritövning för fotbollsspelare som är ovana vid futsal?

– All typ av possession är bra, antingen med lika många spelare eller med övertag av något slag. Den typen av övningar går att modifiera i all oändlighet, vilket gör dem användbara oavsett syfte.

– Jag gillar övningar där spelarna hela tiden behöver vara koncentrerade, vilket är extra viktigt i futsal. En övning jag har kört många gånger är en passningsövning inspirerad av Pep Guardiola. Och, som jag nämnde innan, går det alldeles utmärkt att använda sig av fotbollsövningar så länge man ändrar instruktionspunkterna.

Passningsövning i futsal

Hur ser ett idealpass i futsal ut?

– Träningen bör struktureras utifrån olika moment. Du bör ha cirka 15 procent förberedelseträning, 20 procent färdighetsträning/teknik/fysik, 25 procent spelträning 1 och 30 procent spelträning 2. Resterande tid läggs på avslutning där laget samlas ihop innan alla lämnar träningen.

Bör lagets spelidé styra träningsupplägget? 

– I den bästa av världar, absolut. Känner tränaren att hen har kunskapen att skapa en tydlig spelidé och sedan också övningar utifrån spelidén så är det optimalt. Annars tycker jag att det framför allt ska handla om att skapa nyfikenhet, att spelarna ska få testa på något annat än att spela vanlig fotboll.

Libero, vinge, pivot... finns det speciella övningar för positionerna?

– Självklart. Rollerna på planen är olika och kräver olika spelartyper. En libero bygger ofta upp spelet tillsammans med vingarna. Liberorollen kräver en bra passningsspelare med god speluppfattning. Vingarna har också en viktig roll i speluppbyggnaden. De karakteriseras ofta av en god förmåga att ta sig förbi sin motståndare via en mot en-situationer, vilket kan tränas specifikt. 

– En pivot kan liknas vid en targetspelare som ska hålla i och skydda bollen så att medspelarna hinner flytta upp sina positioner, eller få motståndarna att flytta ner sina positioner.

Hur påverkas fotbollsspelare av att träna futsal?

– Att träna futsal gör att du lär dig hantera och kontrollera bollen på ett bra och effektivt sätt. En futsalplan är liten, vilket gör att dina beslut behöver bli snabbare för att du inte ska förlora bollen till en motståndare. Du lär dig att hitta passningsvinklar med små marginaler, vilket krävs för att spela igenom motståndarnas försvarslinjer. 

Inspirationspass futsal (pdf)

Fysträning, rörlighet, förberedelseträning – skiljer den sig åt och i så fall hur?

– Det som framför allt skiljer sig är de fysiska egenskaperna hos spelarna. Planen är kortare vilket innebär kortare, men intensivare/explosivare löpningar och aktioner. Det gäller att snabbt kunna skapa kraft i musklerna för att kunna förflytta sig på önskvärt sätt. I övrigt är det fler vändningar och vridningar i futsal, vilket ställer större krav på din förmåga att kontrollera och stabilisera din överkropp, eftersom den många gånger styr möjligheten till explosiva förflyttningar på planen. 

Bör alla fotbollstränare vidareutbilda sig om de vill leda ett futsallag?

– Ja, för att kunna lära ut charmen med sporten och det specifika som karakteriserar futsal bör lagen som deltar i seriespel ha en tränare som har utbildning i futsal. Idag erbjuds Tränarutbildning futsal, en renodlad futsaltränarutbildning på två dagar (samma upplägg som för Tränarutbildning C).

– I framtiden när vi har nationella spelformer på plats kommer det även att finnas en tydlig spelarutbildningsplan men framför allt specifika spelformsutbildningar, vilket gör att kunskapen blir mer lättillgänglig.

Har du ett sista medskick till alla ledare som funderar på att testa?

– Futsal är fullt av, och beroende av, detaljer. Går man in med inställningen att det bara är att göra samma sak som i fotboll så kommer man snart, ju mer sporten växer, att bli varse att det är mer komplext och utmanande att lära ut futsal än många andra idrotter. Futsal är mer som schack, alla drag (rörelser) påverkar nästa utfall i aktionerna och ju mer man lär sig, desto mindre inser man att man kan. Men det låter jag varje enskild tränare få uppleva själv!

Mathias Etéus 3 tips

  • Skapa intresse och berätta om de olika positionerna libero, vinge och pivot för att väcka nyfikenhet hos spelarna.
  • Du kan använda samma övningar som i fotboll, men instruktionspunkterna ser annorlunda ut. Exempelvis används sulan i högre utsträckning i med- och mottag av boll. Skoppassningar är vanligare i futsal.
  • Gå Tränarutbildning futsal om laget ska delta i seriespel.