"Det är roligt och nyttigt för våra tjejer med Min Fotboll"

Anrika Arnäs IF är flitiga användare av svensk fotbolls app Min Fotboll. Örnsköldsviksklubben har flera aktiva lag i appen samt drygt 1 100 följare.
– Det är ett mycket bra sätt att följa lagen live, och få matchrapporter, säger föreningens ordförande Peter Sundberg.

Arnäs IF & Min Fotboll

Arnäs IF har sammanlagt 22 lag, tolv av dessa (55 procent) har kommit igång med Min Fotboll. Minst tio lagmedlemmar har skaffat appen.

Totalt 316 lagmedlemmar har appen (snitt 14,4 per lag) och 1 120 följare, utöver lagmedlemmar, har skaffat appen. I snitt har varje lag 51 följare.

källa: Min Fotboll, 8 september 2021.

Arnäs IF har ungefär 500 aktiva barn- och ungdomar i något av föreningens 24 lag. Klubben bildades 1949 där Sandra Kallin är tränare och mamma till en av spelarna i flickor 07-laget. Sandra är likt tusentals andra fotbollsmammor runt om i landet hängivet engagerad och en hejare på att hålla bollar i luften samtidigt som hon balanserar livet.

– Jag har varit tränare ungefär åtta år i klubben. Det är väldigt kul, en hel del att stå i men roligt att vara med och skapa en meningsfull fritid för ungdomarna, säger hon.

Min Fotboll är det första jag kollar när jag vill veta hur det har gått för våra lag

Glädje och gemenskap är tydliga honnörsord i Arnäs IF, att vinna matcher är inte helt oviktigt. Och att vinna matcher är något tjejerna blivit bra på.
– Vi blev tvåa i år, en poäng från Själevad som vann. Vi brukar placera oss bland de tre bästa i serien. I fjol vann vi, säger Sandra.

I ambitionen att skapa glädje och gemenskap har Arnäs IF hittat ett nytt verktyg; svensk fotbolls app Min Fotboll har blivit en digital mötesplats där föreningar kan streama sina matcher, kolla resultat och läsa tabeller, följa livescore och en rad andra interaktiva funktioner. Arnäs IF:s ordförande Peter Sundberg säger:
– Det är ett bra verktyg, Min Fotboll är det första jag kollar när jag vill veta hur det gått för våra lag. Speciellt för de yngre lagen, lokaltidningen har ingen rapportering om dem.

"Spelarna har nästan bättre koll än vi ledare"

Sandra Kallin skriver under på att appen blivit populär bland spelarna, som i appen kan följa de andra lagen i sina serier.
– Spelarna har nästan bättre koll än vi ledare, säger Sandra. Det är roligt och nyttigt för tjejerna för att hänga med.

På vilket sätt har du som tränare använt ”Min Fotboll”?
– Man får lite koll på de andra lagen i serien, men också för att följa våra andra lag i klubben. Och vi använder den på matcher då vi sänder live och rapporterar resultat.

Inte bara spelare och tränare uppskattar möjligheten att följa sina lag. Mormor och morfar och kompisar hänger med tack vare ”Min Fotboll”.
– En av lagledarna i laget är väldigt tekniskt duktig och har haft med sig kamera och stativ och grejer. Det blev väldigt bra, säger Sandra.

Vi kommer fortsätta använda appen, det är roligt framför allt för de anhöriga att kunna se bortamatcher eller följa via liverapportering

Men det fina med appen Min Fotboll är att det inte krävs varken teknisk spetskompetens eller avancerad utrustning. Paddor eller telefon går lika bra.
I fjol under pandemin filmade Arnäs IF mer, nu när publiken återvänt till arenorna har användandet sjunkit en smula.
– Vi kommer fortsätta använda appen, det är roligt framför allt för de anhöriga att kunna se bortamatcher eller följa via liverapportering.

Vad skulle du säga till dem som inte kommit igång med ”Min Fotboll”?
– Använd den. Det är roligt att följa sina lag och den är lätt att använda. Den är väldigt enkel, några klick så är man i gång.