Ny kull elitspelare med tränarlicens

Placera ett gäng högmotiverade före detta elitspelare i samma rum och förutsättningarna för en skarp tränargärning är goda.
Tomas Antonelius, Brommapojkarna har precis avslutat Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning UEFA CBA Elit:
– Får du chansen ta den. Det var en fantastisk utbildning, en eloge till förbundet som skapat en så inspirerande miljö, säger han.

Bilden: Anja Mittag och Tomas Antonelius under ett teoripass. Foto: SvFF.

Målgrupp för utbildningen, som ger A-licens, är före detta elitspelare med minst sju års erfarenhet av spel på högsta internationella nivå. Utbildningen genomfördes i fyra kursmoduler på Bosön, praktiskt på Lidingövallen samt att kursdeltagarna tog sina läxor hem till sin förening.

Anja Mittag, tvåfaldig europamästare med sitt tyska landslag som hon också vunnit VM-guld med, känd för den svenska publiken från sina år med FC Rosengård var en av de arton deltagarna:

– Det var en bra utbildning, Jag lärde mig jättemycket, bland annat om hur ett träningspass kan läggas upp, om idrottspsykologi, fysdelen och så mycket mer, säger Anja Mittag idag individuell spelarutvecklare i  RB Leipzig.

På schemat stod barn- och ungdomsfotboll, fotbollens ledarskap, fotbollsfys och fotbollsspel, seminarier och redovisningar. Och massor av snack under fikapauser och mellan praktiska pass.

Michael Svensson och Jonas Olsson genomför praktikpass med träningsgrupp från IFK Lidingö. Foto: SvFF.

– Vi kom från olika länder, hade spelat i olika positioner och att få ta del av allas erfarenheter och synpunkter var ovärderligt, säger Tomas Antonelius. Det var strukturerat och vi kunde diskutera allt möjligt i en trygg och tillåtande miljö. Vi lärde oss massor av varandra.

Anja Mittag, som avslutade sin aktiva karriär 2019, skriver under:
– Vi har ingen liknande utbildning här i Tyskland där före detta elitspelare, både killar och tjejer, deltar. Bredden och blandningen på de som var med var otroligt inspirerande, vi hade mycket gemensamt och kunde dela våra erfarenheter.

Kan du rekommendera andra att gå utbildningen?
– Absolut!

Kursledarna Anders Bengtsson och Roger Sandberg lyckades skapa en tillåtande men samtidigt krävande miljö.
– Det internationella inslaget tillför mycket i en sådan här grupp, det blir en bra dynamik av erfarenheter från olika länder, säger Anders Bengtsson som rankar den här CBA-utbildningen som en av de bättre av de fyra tidigare Svenska Fotbollförbundet genomfört.

Tomas Antonelius upplevde många aha-ögonblick under kursen:
– Det handlar ofta om små detaljer, som jag inte tänkt på tidigare men som jag testade, och testade igen på ett lite annorlunda sätt för att hitta den bästa modellen, säger han.

Varför gick du utbildningen?
– Jag inser att jag som tränare kan få ihop en grupp men att tränaryrket består av så mycket mer. Det här var ett fantastiskt tillfälle att ta till sig det senaste, ställa frågor, bli ifrågasatt och utbyta erfarenheter.

Han beskriver sin egen ledarstil som engagerad, inkluderande, mycket energi och stora portioner kärlek. Ambitionen är att hjälpa andra utvecklas.
– Man blir aldrig riktigt färdig. Jag är nyfiken, tittar på andra, frågar mycket och vill vara ödmjuk inför mitt uppdrag, säger han. Jag har haft förmånen att träna under många fantastiska tränare.

Att be Tomas Antonelius nämna tränare som betytt något extra för hans utveckling är ingen snäll fråga. De har alla, på olika sätt, format honom till den spelare han blev.

– När jag var yngre, Danne Sundblad, helt magisk. Bosse Pettersson, han tävlade, Stuart Baxter i AIK tog in en professionalitet i detaljerna, Hasse Backe i FC Köpenhamn, så ödmjuk och naturligtvis Tommy Söderberg, ledarnas ledare.

Tomas Antonelius avslutade sin aktiva karriär 2004, då med meriter från spel i engelska Coventry, FC Köpenhamn, ett SM-guld och två Svenska Cup-titlar under tre av AIK:s mest framgångsrika år.

Individen är viktigast och överordnad prestationen i Tomas ledargärning. Han vill ge sina spelare trygghet att utvecklas i.
Valet att bli tränare i moderklubben BP var självklart.

– Jag började med att träna min dotter, det kändes otroligt viktigt eftersom damfotbollen inte har samma fokus eller resurser som herrarna. Det var viktigt och superroligt.

I dag är han tränare för BP:s J15-pojkar, ett lag där föreningen vill skapa förutsättningar för de unga spelarna att nå eliten.
– Jag tycker BP är duktigt och tydligt med vad föreningen vill. Vi är nittioåtta procent bredd men här finns också bra möjligheter att bli elitspelare, säger Tomas Antonelius.

Roger Björkman

Deltagarna

 • John Alvbåge
 • Tomas Antonelius
 • Jonatan Berg
 • Linda Blom
 • Fredrik Dahlström
 • Johan Elmander (går klart 2022)
 • Tobias Hysén (går klart 2022)
 • Stefan Ishizaki
 • Marlene Kanto
 • Rawez Lawan
 • Erik Lund
 • Ella Masar
 • Anja Mittag
 • Jonas Olsson
 • Thommie Persson (går klart 2022)
 • Elin Sandgren
 • Ferran Sibila
 • Michael Svensson