Lyckade Akademidagar genomförda

Svenska Fotbollförbundets avdelning för Landslag U21/Pojk Elit bjöd i mitten av juni i samverkan med Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) in till fyra akademidagar på fyra orter i landet.
– Vi har ett innehåll som kan ta oss framåt på den internationella scenen. Dessa akademidagar gör inte enskilt skillnad men på sikt kan budskapet göra det, säger Peter Wennberg, förbundskapten för P18-landslaget och en av arkitekterna till akademidagarna.

Tillsammans med en dryg handfull tränare från föreningarna har spelarna utbytt erfarenheter, tränat färdigheter som avgör matcher på högsta internationella nivå – och övat på det de älskar, att spela fotboll.

Start i Göteborg, dagen efter vidare till Helsingborg, därefter Norrköping för att runda av i Stockholm. Till träffen i Helsingborg kom ett 25-tal spelare från Halmstads BK, Malmö FF, Landskrona BoIS och Helsingborgs IF.

En inspirationsdag för spelarna och tränarna, men samtidigt en möjlighet att manifestera en tydlig riktning för vad som krävs för svensk fotbolls framtida internationella framgångar.

– Det var en väldigt bra dag, vi hade många förväntansfulla och duktiga spelare som med hög kvalitet fick träna fotboll, säger Helsingborg IF:s akademichef Mikael Dahlberg och fortsätter:

– Att utbyta erfarenheter är alltid bra, man lär av att lyssna på varandra och av att jobba tillsammans.

Dagarna har inletts i teorisalen där Peter Wennberg beskrivit vad som förväntas av de unga spelarna för att bli internationellt slagkraftiga. Efter teori väntade praktik i form av positionsspecifik träning ledd av klubbarnas akademitränare.

– Vi sätter fokus på spelarnas individuella färdigheter, det är ett komplext samspel med några nyckelbudskap som vi manifesterar, säger han.

– Ett av budskapen är att göra nästa aktion med högsta kvalité, det vill säga kunna gå från en handling till en annan och att den mentala och fysiska omställningstiden är lika med noll sekunder. Det påverkar väldigt mycket för i vilket tempo vi kan spela och i vilken intensitet vi kan samspela.

Hur viktiga är de här dagarna för spelarnas utveckling Mikael?
– Det ger spelarna bra referenser och de växer av att bli uppmärksammade på det här sättet.

Och för tränarnas vidareutbildning?
– Hur välutbildade tränarna är avgör hur duktiga spelare vi kan fostra, vi behöver erbjuda våra spelare en rolig men samtidigt utvecklande träning. De ska åka hem från varje träning och känna att de lärt sig något.

Robin Stolt, akademitränare i Helsingborgs IF säger att dagen var just det - lustfylld och utvecklande. Han beskriver hur spelarna var väldigt öppna under övningarna, hjälpte varandra och klev in i roller han tidigare inte sett.

– Det är roligt att samla olika klubbar på det här viset, att träna de andra lagens spelare är väldigt givande. Att lyssna på spelare från andra klubbar är alltid en lärdom. Och vi tränare kunde utbyta erfarenheter.

Nino Bursic, 14-årig innermittfältare och en av Helsingborgs IF:s unga talanger, känner sig nöjd med att fått testa sina kunskaper med andra.

– Det bästa var att lära känna andra spelare från andra klubbar. Det var de bästa spelarna jag någonsin spelat med, säger han.

Han är van att matchas med spelare som är numret större, han spelar i klubbens P17-lag i Allsvenskan Södra, vilket han gillar:

– Det är bra att möta större killar, det utvecklar mig både som person och som spelare. Jag vill lära mig spela den bästa fotbollen jag bara kan.

Det här är Akademidagarna
I februari 2020 genomfördes den första akademidagen som ett pilotprojekt i Stockholm. Nu har fyra akademidagar runt om i Sverige genomförts under juni månad. Akademidagarna har växt till en naturlig del i landslagets ordinarie verksamhet och är ett startskott för landslagsverksamheten för aktuell ålderskull.

Syftet är att säkerställa fortsatta framgångar för herrlandslaget och fostra spelare för högsta internationella nivån. Över tid görs det stora utvecklingsarbetet i spelarnas föreningsmiljö, men landslaget kan vara något som vidgar horisonten, får upp blicken hos den enskilde och samtidigt ger energi till att vilja utvecklas.

– Bra kan alltid bli bättre. Vårt budskap handlar om vad den enskilde spelaren kan utveckla utifrån sin position för att göra skillnad i framtiden. Svensk fotboll är i behov av många universellt skickliga spelare som kan påverka spelet på hög nivå, men för att bra ska bli bättre, och för att bättre ska bli bäst, behöver vi utveckla exceptionella färdigheter. Akademidagarnas innehåll tar sitt sikte på att motivera den enskilde till att bli bäst och för det krävs samverkan, säger Peter Wennberg.

Akademidagarna 2021
Göteborg: IFK Göteborg, BK Häcken, IF Elfsborg, Falkenbergs FF
Helsingborg: Halmstads BK, Malmö FF, Landskrona BoIS och Helsingborgs IF
Norrköping: IFK Norrköping, Örebro SK, Hammarby IF och Kalmar FF
Stockholm: Solna AIK, IK Sirius, Djurgårdens IF, IF Brommapojkarna.

Roger Björkman