Föreningen där 6 av 10 nya tränare är kvinnor

Svensk fotboll behöver få in fler kvinnor som ledare i föreningarna. I Värtans IK har man satsat på att få in kvinnliga ledare redan från knatteålder.
- Av dom tio tränare som är engagerade i fem nya lag så är sex stycken kvinnor och fyra stycken män. Så det är faktiskt en majoritet av kvinnor, säger Johanna Ankarcrona, knattefotbollsansvarig i Värtans IK. 

Johanna Ankarcrona utvecklar:

- Det är alldeles för få kvinnor som är engagerade som tränare i svensk fotboll. Vi vill råda bot på det. Så började vi börja med att titta på knattefotbollsskolan och dom lag som ska bildas när barnen ska fylla sju år. Då satsade vi på att få in så många mammor som möjligt som tränare.

Maria Lundh är en av de nya tränarna, trots att hon på förhand var lite skeptisk, så tog hon steget och blev tränare för sin sons lag.

- Barnen har aldrig reagerat på att jag är kvinna eller mamma. Dom reagerar knappt på att jag är mamma till en pojke i laget, dom kan fråga det ibland - vem är det som är din son, säger hon, tränare för Värtans IK:s P14 (födda 2014) Vit-lag.

Lyssna på podd om ämnet