Fotbollsligan har haft premiär

I lördags var det premiär för svensk fotbolls nya tävlingskoncept Fotbollsligan. Först ut i Sverige var Gestriklands FF. Eva Westin, fotbollsutvecklare på Gestriklands FF, berättar om helgen som slutade med att spontanlag dök upp för att spela.

Gestrikland var första distrikt i Sverige att arrangera Fotbollsligan, hur känns det?

- Det känns jätteroligt att kunna erbjuda denna spelform till ungdomarna, att se glädjen när kompisgänget får spela tillsammans är oslagbar, ren fotbollsglädje, säger Eva Westin.

- Vi har enats om spelformen 7 mot 7 i Gestrikland FF och det är öppet för anmälan för ungdomar i åldern 13-19 år. Sammandraget i lördags arrangerades av SK Gävle på Arena Träffen och lockade fem lag, tre lag var anmälda och två lag dök upp spontant. Totalt spelade 35 ungdomar i åldern 13–19 år. Vi använde oss av våra unga domare i spelformen 7 mot 7, även dom njöt av rolig fotboll och gemenskapen.

- Glädjen blandat med tävlingsinstinkten hos lagen var fantastisk att uppleva.

Varför valde Gestrikland att vara ett av pilotdistrikten som testar Fotbollsligan i år?

- Vi såg chansen att kunna erbjuda våra ungdomar att delta utifrån sin egen nivå och ambition, samt möjligheten för kompisgänget att kunna ställa upp och lira fotboll tillsammans, oavsett om dom tillhör olika föreningar. Eftersom det inte är lika strikt regelverk eller höga kostnader i Fotbollsligan som det är i seriespelet, så öppnar detta upp för många ungdomar att kunna vara med.

Hur ser framtiden ut för Fotbollsligan i Gestriklands FF?

- Vi hoppas och tror på en framtid för fotbollsligan i Gästrikland. Detta år har ju som vi alla känt av varit svårt i planeringsstadiet, så inför nästa år så hoppas vi på bättre förberedelser och att kunna komma igång på våren med sammandragen. I år har vi har tre stycken till planerade sammandrag tillsammans med våra pilotföreningar: 10/7 på Brynäsvallen (Åbyggeby FK), 14/8 på Skogsvallen (Stensätra IF) och 4/9 på Träffen (SK Gävle).

- Jag hoppas och tror att vi kan locka in fler ungdomar i denna spelform, nästa steg är kanske att locka in andra föreningslag till exempel ishockeylag eller innebandylag som vill göra något tillsammans under sommaren.

Fakta om Fotbollsligan

Fotbollens struktur idag är problematisk då vi i tonåren får färre spelare, men den rekommenderade spelformen kräver fler spelare. Svensk fotboll vill genom Fotbollsligan hitta nya former för tävling där alla som vill kan vara med och spela fotboll oavsett nivå, ambition och antal spelare i truppen.

  • Fotbollsligan erbjuds 2021 i fyra pilotdistrikt; Gestriklands FF, Jämtland-Härjedalens FF, Norrbottens FF och Östergötlands FF.
  • I Jämtland-Härjedalen erbjuds sammandrag i spelformen 7 mot 7 för ungdomar 13–19 år med start i augusti.
  • I Norrbotten erbjuds sammandrag i spelformen 5 mot 5 för ungdomar 13–19 år med start i augusti, en samverkan med projektet ”Fotbollsgnistan”. I Luleå erbjuds även en damserie för seniorer i spelformen 7 mot 7.
  • I Östergötland erbjuds en streetcup för ungdomar och seniorer i samverkan med KFUM Linköping i mitten av augusti. Samt sammandrag för ungdomar 13–19 år utan domare, även det med start i augusti.