Fotbollsligan: För dig som vill hitta nytt sätt att spela fotboll

Är du 13-19 år och bor du i Gästrikland, Jämtland, Härjedalen, Norrbotten eller Östergötland? Då kan du i år vara med och testa svensk fotbolls nya tävlingskoncept “Fotbollsligan”.

Hur skiljer sig Fotbollsligan från traditionellt seriespel i spelformen 11 mot 11? I Fotbollsligan får du möjlighet att spela på ett mer flexibelt sätt som passar just dig och ditt lag. Du spelar en annan spelform än vad du traditionellt skulle ha gjort, i år kan du välja på 5 mot 5 och 7 mot 7. Fotbollsligan kan spelas både i serieform och i sammandragsform, med eller utan domare samt i mixlag eller indelat traditionellt utifrån kön.

Fler möjligheter att spela fotboll på

Vi vill inte med Fotbollsligan ta bort det traditionella seriesystemet utan bara skapa ett komplement, en möjlighet för spelare att välja fler destinationer inom fotbollen istället för att sluta. Syftet med Fotbollsligan är att behålla så många som möjligt, så länge som möjligt och målet är att konceptet inom några år erbjuds i hela Sverige, både för ungdomar och seniorer.

Satsningen riktar sig till lag som har för få spelare för att delta i ordinarie seriespel eller lag som helt enkelt vill spela fotboll på annat sätt än det traditionella.

Fyra pilotdistrikt första året

Satsningen riktar sig även till kompislag som idag står utanför föreningslivet som genom medlemskap i pilotföreningar på ett enkelt sätt kan vara med och tävla.

2021 är ett pilotår med fyra pilotdistrikt och fokus ligger på spelare 13–19 år. Vi arbetar för att 2022 erbjuda Fotbollsligan i fler distrikt och i fler former.

Kanske är det framtidens fotboll som just nu byggs upp? Kanske kommer spelare i fotbollen i framtiden kunna spela i en förening från att dom är 6–100 år, från barnfotboll till gå-fotboll? Allting är möjligt och vi tror att 2021 är startskotten för något riktigt bra!

Vid frågor eller funderingar