Fyra enkla råd för en enklare tränartillvaro

Att vara tränare på alla nivåer är givande och kul, men kräver både tid och tankeverksamhet. Tränarna Malin Andersson, Skogstorps GoIF, och Fredrik Sjögren, Hanvikens SK, ger tillsammans med PG Fahlström från Linnéuniversitetet sina bästa tips till alla tränare där ute för att mäkta med.

  1. Skapa ett ledarteam. Hitta tydliga roller. Både klassiska som materialare och ass-tränare, och nya som ansvarig för sociala medier och streaming av matcher.
  2. Ha en tydlig målsättning. Skapa sedan helårsplanering tillsammans.
  3. Informera föräldrarna om målsättningen. Och ställ krav på dem. De måste hjälpa till för laget ska fungera. Till exempel se till att deras barn ha hög närvaro och kommer i tid. Obs: I vissa lag skrivs värdegrundskontrakt med både föräldrar och barn.
  4. Våga delegera. Ha inte synpunkter på allt, låt andra ta ansvar och växa. Annars blir de andra ledarna lätt statister. Och då blir det just ett enmans-race.

Läs också: