"Jag hade ingen livsmotivation kvar ..."

Anna Oscarsson hade egentligen allt. Bra betyg på gymnasiet. Kontrakt med en elitklubb. Stabila och trygga familjeförhållanden. Ändå fanns ångesten där. När den slog till som värst var det på gränsen till olidligt.

Tips! Lyssna på intervjun i sin helhet i vår podd Svensk Fotboll

– Det började på gymnasiet och jag visste först inte var det var. Jag trodde att jag var fysiskt sjuk och gick till läkaren för att kolla hjärta och puls. Till sist förstod jag att jag var sönderstressad och att jag mådde väldigt dåligt psykiskt.

– Jag hade under lång tid satt oerhörd press på mig själv, som jag till slut inte orkade med.

Vändningen kom 2018 när Anna Oscarsson vågade att berätta allt för sin mamma. Det blev många och långa samtal i kombination med professionell terapi.

– Jag hade ingen livsmotivation kvar och tyckte att jag var värdelös. Det var väldigt jobbiga ångestattacker, och  jag bara väntade på nästa. När det var som värst sov jag bara tre timmar. Och så skulle jag prestera på topp i en elitklubb samtidigt.

– Det var hemskt, men det var inte nära att jag tog livet av mig.

I somras valde Anna Oscarsson att bli ambassadör för Suicide Zero. Inspirationen kom efter en intervju med spelarkollegan Richard Magyar, som öppet berättade om den egna ohälsan. Anna Oscarsson hoppas att hennes val att synliggöra sig själv ska göra att fler vågar söka hjälp.

– Jag får många frågor från både ungdomar och oroliga föräldrar. Mycket handlar om att inge hopp, och att uppmana till att söka hjälp. Sedan hoppas jag att fotbollen på sikt hanterar frågan bättre. Att det tas fram handlingsplaner och redskap om hur vi ska bemöta psykisk ohälsa.

Ångestattackerna kommer fortfarande då och då. Men det är mer sällan och idag har Anna Oscarsson, numera i Eskilstuna United, verktyg för att hantera dem när de väl drabbar henne.

– Jag mår bra idag, men det finns dagar som inte är bra. Men numera vet jag hur jag ska ta mig igenom dem.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Mind driver även föräldralinjen, där de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Telefon: 020-85 20 00

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.