Tobias Hysén: Unga bör ta större ansvar

Tobias Hysén hade en ekonomisk trygghet när han slutade. Men vad gör elitspelare som inte har miljoner på banken efter karriären? ”Jag hade saker på gång, som en restaurang och ett nystartat fotbollslag. Det är värre för dem som hamnar i ett vakuum när de lägger av”, säger han.

Du kan även lyssna på Tobias Hysén i avsnittet "När rampljuset släcks" i vår podd Svensk Fotboll

Intervju
Hösten 2018 var det slut. En nästan tjugoårig karriär som fotbollsspelare var till ända. Utöver spel i tre allsvenska klubbar (Häcken, Djurgården och IFK Göteborg) hann Tobias Hysén med två välbetalda utlandsäventyr, i England och Kina. Det gjorde att en ekonomisk stress aldrig infann sig.

– Jag sköt alltid tanken på en karriär efter fotbollen framför mig. Jag tror att det finns en risk att du mentalt kanske lägger av lite om du börjar fokusera på annat. Min ekonomiska sits gjorde i och för sig också att jag inte behövde göra det. Jag behövde inte jaga en ny inkomst, säger Tobias Hysén.

Han är därför tveksam till om det är bra att planera för och fokusera för mycket på en civil karriär efter fotbollskarriären. Det blir splittrat. Däremot är han kritisk till det många gånger ensidiga liv som en del unga spelare lever.

– Jag kan tycka att man skulle kunna göra en utbildningsinsats för många av dem som blir heltidsproffs tidigt. En del gör ju inget annat än att träna och sedan åker de hem för att spela Playstation eller kolla på Netflix. De som inte har gått ut gymnasiet borde åtminstone göra det.

Svårt att planera

Det finns fördomar om elitspelare som inte alltid stämmer, menar Tobias Hysén. Exempelvis att det skulle anses udda att plugga. Han kan rada upp exempel på kollegor som, genom åren, har skaffat sig en parallell yrkesidentitet. Några har till och med arbetat vid sidan av fotbollen.

– Många vill nog utbilda sig, men orkar inte riktigt. Men det största problemet är nog att man inte riktigt vet vad man vill göra efter spelandet när befinner sig mitt inne i den där fotbollsbubblan.

Han har inga nära vänner inom fotbollen som har hamnat snett eller i ohälsa när rampljuset väl släckts. Däremot är han medveten om att det finns kollegor som det har gått mindre bra för.

– För en del blir det osäkert. Vem är jag när jag inte är idrottspersonen längre? Sedan är det ju inte säkert att orsaken för alla är att de har slutat spela fotboll.

Tobias Hysén utbildar sig till tränare via SvFF:s utbildning CBA-elit. En tränarutbildning för före detta elitspelare.

Ska klubbarna ha det stora ansvaret för karriärplaneringen?

– Ska vi vara ärliga är det inte så ofta det går illa för en människa som slutar med fotboll. Så jag tycker att ansvaret till stor del måste falla på den enskilde. Visst, en tjugoåring som får en svår skada och inte kan fortsätta är en sak, men egenansvaret måste finnas där.

Nya utmaningar

Trots att det är drygt två år sedan Tobias Hysén lämnade livet som elitspelare håller han fortfarande på att anpassa sig. Att ha varit en kugge i ett maskineri som alltid har drivits av någon annan har medfört att han konfronteras med nya utmaningar.

– Jag lever ett normalt liv och gör det jag själv vill. Men länge var ju min verklighet inrutad och uppstyrd, och det har alltid varit någon annan som har bestämt när och var jag ska befinna mig. Bitar som struktur och planering håller jag nog fortfarande på och lär mig.

Text: Juan Martinez

Tobias Hysén

Ålder: 38

Karriär: spelade sista matchen i Allsvenskan 2018.

Elitklubbar: Häcken, Djurgården, IFK Göteborg, Sunderland, Shanghai SIPG.

Utbildning: Tio högskolepoäng i idrottsvetenskap.

Gör idag: Spelande tränare i Kungsbacka City FC. Går SvFF:s tränarutbildning CBA-Elit för före detta elitspelare.