Trovärdighet viktigt i utsatta områden

En förenings trovärdighet bedöms utifrån långsiktighet och närvaro i lokalsamhället. Det menar Stephen Odur, sportchef i IFK Uppsala, som verkar i socialt utsatta stadsdelen Gränby.
– Folk är väldigt trötta på tidsbestämda projekt som kommer och går. Man måste visa att man menar allvar och det vill vi i IFK Uppsala göra.

I samarbete med Ica och Bauhaus kunde vi i år starta igång Fotbollsskolan i områden där många barn i normala fall inte har möjlighet att delta i sommaraktiviteter av olika anledningar. Tack Ica och Bauhaus för era viktiga insatser för svensk fotboll!

Denna artikel finns även att lyssna på i podden Svensk Fotboll 

Artikel

Varningsklockorna har ringt länge om hur föreningsidrottande sjunker bland ungdomar och allra mest i socialt utsatta områden. Ett av de värst drabbade områdena är Gränby i nordöstra Uppsala.

Där ligger andelen föreningsaktiva ungdomar på 30 procent av det totala antalet i åldrarna 7-20 år, jämfört med riksgenomsnittet på drygt 60 procent. Detta enligt statistik från Riksidrottsförbundet, RF.

– Det finns säkert flera orsaker och frågan är komplex. Men jag tror att vi föreningar i området har en del av ansvaret och vi måste se över det format vi erbjuder. Vi har inte längre det gamla klassiska samhället där alla vet och förstår hur föreningslivet fungerar, säger Stephen Odur.

Victor Petri Cortés, i IFK Uppsalas U17-lag, har lunchpaus under IFK Uppsalas fotbollsskola. I föreningen förväntas alla spelare i U17. U21 och A-laget att ställa upp i olika föreningsaktivteter.

I somras inledde IFK Uppsala därför ett samarbete över idrottsgränserna. Tillsammans med SvFF, RF Sisu Uppland, Upplands FF, Uppsala basket, Upsala IF Boxning och Gränby fritidsgård skapade man aktiviteter för stadsdelens unga.

– Tanken var att erbjuda flera vägar in i idrotten och visa det utbud som finns i området. Det är inte säkert att alla vill spela fotboll, men det viktiga är att barnen idrottar. För kan vi få in fler i föreningslivet minskar vi risken för att de väljer andra mindre lyckade vägar, säger Stephen Odur.

Dessutom har IFK Uppsala anordnat spontanfotboll under hela sommaren där klubbens A-lagsspelare fungerat som ledare.

Spontanspel på 5v5-grusplanen i Gränby. ”Planen är välnyttjad, men det skulle vara bra för barnen om man rustade upp den och la konstgräs”, säger Stephen Odur.

– Då gör vi något för dom som inte orkar träna fyra gånger i veckan. Alla vill inte ha det där formatet med fyra träningar på exakta tider utan man får försöka möta dom på andra sätt.

Stephen Odur tycker att IFK Uppsala är ganska duktigt på att erbjuda en stimulerande idrottsverksamhet på Österängens IP, ett kort promenad från Gränby på andra sidan korsningen där Tycho Hedéns väg möter Vaksalagatan.

Han har dock flera gånger ställt sig den självkritiska frågan: vad har vi gjort i området dit barnen kommer hem efter träningen?

– Barnen som kommer till oss får struktur, fysisk aktivitet och vägledning, men när de kommer hem och möter sina kompisar som inte är med i föreningen, så finns återigen den andra snabba vägen som leder till sämre val. Och tyvärr riskerar några av våra spelare att haka på där.

IFK Uppsala-ledaren Victor Petri Cortés i samspråk med Adil Jounis från U11-laget under lunchpuasen.

Stephen Odur har ingen exakt lösning på hur IFK Uppsala ska möta alla, men ”vi försöker göra det vi kan i Gränby”, säger han och fortsätter:

– Idrottens roll är enorm. Hade jag inte haft den hade jag kanske gjort dåliga val. Men även det sociala, att vara i en grupp, att vara tillsammans är enormt lärande. Föreningar kan lära unga struktur, regler och hur man förhåller sig  till andra människor. Det är en livsskola att vara med i en förening.

Stephen Odur tycker därför att föreningarna måste vara mer aktiva i lokalsamhället och finnas på plats där människorna bor och inte bara på den närmaste idrottsplatsen.

Och det handlar om att bli trovärdiga.

– Och för att bli trovärdig är min bestämda uppfattning att man måste lägga ner tid och finnas på plats länge i ett område. Först då har man chansen att förändra.

Text: Juan Martinez, Foto: Pontus Orre

Personfakta Stephen Odur

- från elittränare till sportchef med socialt ansvar

Stephens Odurs egen karriär startade som fotbollsspelare i Nyköpings BIS och fortsatte som spelare och tränare Gefle IF (2005-2008) till IK Sirius (2009-2010), i Uppsala. Efter ett par år inom elitfotbollen kände Stephen Odur att han ville ha en ny utmaning och blev tränare i IFK Uppsala där han senare blev utbildningsansvarig och sportchef.

– När jag kom till IFK Uppsala för cirka tio år sedan kom jag till en miljö jag inte var van vid. Men den stora gemensamma nämnaren är att barnen i IFK Uppsala gillar fotboll lika mycket som i Gefle IF och IK Sirius.

 

Fakta Gränby

Läge: nordöstra Uppsala.

Bebyggelse: främst av flerbostadshus uppförda under 1960-talet.

Invånare: Cirka 5 900.

 

Fakta IFK Uppsala

Bildad: 1895

Meriter: Tre SM-silver (1907, 1908, 1911)

Antal lag: 14 lag inklusive knatteverksamhet.

Kuriosa: IFK Uppsala besegrade svenska herrlandslaget i träningsmatch 1911 med 5-2. ”En framgång för upsalalaget som sent skall glömmas”, skrev Upsala Nya Tidning.