Link

Vi tränar spelare i ekonomi

Annons från Swedbank

Vad har ekonomi och fotboll gemensamt? Ganska mycket, tycker vi. För både som spelare och extrajobbande tränare behöver du ha koll på pengarna. Det vet Bilal allt om.

Oavsett om du tränar för att få en fotbollskarriär eller om du tjänar extra genom att träna yngre spelare och döma matcher är koll på pengarna ett måste för att du ska kunna fokusera på fotbollen och annat roligt i livet. Bilal jobbar med samhällsengagemang inom Swedbank och håller Ung ekonomi-föreläsningar på skolor och föreningar för att göra unga ekonomismarta!

— Att ha koll på pengarna är både lätt och svårt. Det handlar liksom inte om att det blir enklare ju mer pengar man har. Jag läste om en proffsspelare som tjänade 800 tusen i veckan men inte tyckte sig ha råd att spara till pensionen! För honom kan det ju bli svårt att klara sig när karriären är över. Och jag har hört att två av fem spelare som slutar Premier League är panka fem år efter karriären.

Ung ekonomi är ett initiativ som vänder sig till unga i grundskolan, gymnasiet och föreningar. En föreläsning som ger många aha-upplevelser och brukar vara mycket uppskattad.

— Många unga, och vuxna också för den delen, vet vad en budget är men är dåliga på att använda en för sin egen ekonomi. Egentligen är det ganska logiskt bara man vet hur man ska tänka. Den stora utmaningen ligger i att ha koll på utgifterna, att inte använda mer pengar än man har och att mana sig själv att spara – även om det kan kännas tråkigt eller svårt. Allt sånt pratar vi om och de flesta blir otroligt peppade efteråt. Att ha koll på sin ekonomi innebär ju att man slipper oro för pengar och kan ägna sig åt roligare saker. Som att kicka boll, till exempel!

Bilals 3 bästa ekonomitips!

  1. Undvik snabblån. Det kan verka smidigt, men blir alltid dyrt i slutändan.
  2. Gör en budget. Håll koll på vad som kommer in på kontot och vad som går ut.
  3. Spara för framtiden. Skaffa ett separat sparkonto så att du kan gömma undan de pengar du vill spara, då gör du inte av med dem lika lätt. Ligger de på kortkontot så är det lätt att de ryker.

Vill du ha en Ung ekonomi-föreläsning för din klubb?

Gå in på swedbank.se/ungekonomi och boka!
Det kostar ingenting och vi ser alltid till att matcha en tid som passar er.