Link

Publiken är allt!

Förlusterna är stora och elitfotbollen står inför en djup kris. Spel inför tomma läktare räcker inte, menar Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare.

 Från Manchester United till Helsingborgs IF. Toppfotbollen blöder. Många klubbar talar om ekonomisk ruin och konkurs. Åtgärderna för att överleva pandemin är många. Statliga stöd, permitteringar, drastiska lönesänkningar för spelare, förstående sponsorer ... Men räcker det?

– Det vet vi inte. Vi är i en djup kris, djupare än vad många förstår. Jag brukar inte använda starka ord, men elitfotbollen håller på att gå under, säger Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare. Ser man till publik- och sponsorintäkter kan vi redan att ha tappat upp mot en halv miljard kronor.

Och inga lösningar finns i sikte. Allsvenskan, liksom de större ligorna i Europa, har kört i gång utan publik, men med tv-sändningar. Inget bra substitut mot liveupplevelsen, menar Mats Enquist, som tror att de allsvenska klubbarna kommer gå mot ännu större förluster.

– Publiken är det som definierar oss. Utan publik har vi ingen upplevelse i samband med matcherna. Vi har undersökningar som visar att det främsta skälet till att man går på match är stämningen, själva fotbollen kommer som nummer två. Och kommer inte publiken så blir inkomstbortfallet stort.

Men går det då inte att hitta andra publika lösningar? Till exempel finns ett förslag från japanska Yamaha för att få fram en digital publikstämning på arenorna. Det är en publikapp, som är kopplade till gigantiska högtalare på läktarna, där appinnehavaren kan trycka på knapp för applåd, jubel och burop. Den klubb som har flest appfans kan vinna publikkampen.

FC Köpenhamn är inne på en annan linje. De vill dela upp sin hemmaarena i 21 olika hallar, där varje hall har plats för 500 åskådare. Därmed hoppas klubben få in 10 500 på arenan, och behålla en del av sina inkomster. Både i form av publik- och sponsorintäkter.

– Jag tror absolut inte på sådana lösningar. Det kommer bara att upplevas som en förolämpning mot våra supportrar. Högtalare och halvtomma läktare, eller pappersfigurer, håller inte, säger Mats Enquist. Att spela utan publik kanske fungerar för en del andra ligor och evenemang, som vi ofta jämförs med, men det fungerar inte för toppfotbollen i Sverige.

Kommer vi att få se konkurser?

– Risken finns, men det är ju det vi arbetar för att undvika. Med hjälp av våra partner och supportrar kommer vi långt, men knappast hela vägen. Här behövs också ytterligare stöd och förståelse från regeringen.

– Bara en jämförelse, elitfotbollen drar årligen på egen hand in mer direkta skatteintäkter till staten än hela det bidrag som staten anslagit till alla idrotter i hela Sverige, förklarar Mats Enquist.

Det handlar om överlevnad nu, men frågan som hänger i luften är hur fotbollen ska skydda sig mot nästa pandemi. Det är kanske för tidigt för den internationella toppfotbollen att hitta en genomgripande strategi. Det hänger ju ihop med vilka slutsatser som samhället i övrigt drar, och hur nästa virus beter sig.

Många menar dock att lösningen är enkel: klubbarna måste börja samla pengar på hög, så att de klarar kriser av detta slag. Mats Enquist är inne på samma linje:

– Ja, vi behöver nog fundera på det. Det behövs en kriskassa, en bättre ekonomisk uthållighet. Vanliga företag budgeterar för en vinst på 5–7 procent. De har en reserv, en kassa, redan där. Fotbollsklubbar har intecknat 101 procent av sina inkomster varje år.

Text: Anders Falkirk   Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Fakta // Gothia Cup överlever!

Efter svininfluensan (2009–10) och Eyjafjallajökulls utbrott 2010, som stoppade all flygtrafik, fattade ledningen för Gothia Cup ett viktigt beslut: att fondera pengar för att kunna överleva en oväntad händelse, som en pandemi.

I år är fonden tillräckligt stor för att täcka många löner och fasta kostnader tills anmälningsavgifterna för 2021 års cup kommer in.