Gerhardsson och Andersson - i väntans tider

En konsert på ett fullsatt Pustervik i Göteborg. Att sitta i fotbollsverkstaden i rum 601 på Scandic Park. Där har ni Peter Gerhardssons och Janne Anderssons två stora drömmar just nu. Samtidigt har pandemin gett dem tid att utveckla sina arbetssätt.

Reportage

Lyssna på reortaget via vår podd

Gräset är borta. Sandhögarna ger mer intrycket av en motocrossbana än en fotbollsplan. Samtidigt tystnaden. Så när som på enstaka servicetekniker som hörs i kulvertarna under läktarna är det helt tyst på Friends Arena. Spöklikt tyst.

– Hur det känns att kliva in här? Vanligtvis är det lika roligt varje gång. Nu känns det mer som med fotbollslivet i övrigt: det finns inget fotbollsliv. Det är stiltje, säger Janne Andersson och panorerar med blicken över den uppgrävda planen på Friends Arena.

För damernas förbundskapten Peter Gerhardsson är upplevelsen något annorlunda. Kopplingen till Friends är inte lika stark, damlandslaget spelar på Gamla Ullevi i Göteborg:

– Man är ju inne i den här typen av liv just nu, så det känns lugnt, tyst och lite spöklikt, men det kan också vara skönt.

För bägge har det rått total avsaknad av fotboll i flera månader. Janne Andersson har inte träffat landslagsspelare sedan januari och för Peter Gerhardsson var Algarvelägret i början av mars den senaste gången han träffade damerna. Så vad tycker de om livet under coronapandemin? Magasinet Fotboll fick ett långt samtal med dem om allt från längtan efter kramar till nya fotbollstankar.

En ovanlig syn. Ett folktomt Friends Arena som har en läktarkapacitet på över 50 000.
 • Tristess, tomhet och längtan

Samtalet börjar med de tuffa beskeden i början på mars. Liga efter liga ställdes in. Landslagsläger sköts upp. Sedan kom besluten om att EM och OS ställdes in. Tvärnit för landslagsfotbollen.

För Peter Gerhardsson tog det lång tid att fylla dagarna rent mentalt. Efter lägret i Portugal i mitten av mars uppstod ett hål han inte lyckades fylla riktigt på flera veckor.

– För mig har det alltid funnits en saknad efter fotboll när jag till exempel har haft semester. Den saknaden har funnits ända sedan jag själv spelade. Det som skiljer nu är den där osäkerhetskänslan som gör att man måste vara ännu bättre på att leva i nuet, säger han.

För Janne Andersson var känslan lite annorlunda:

– När jag insåg att säsongen var över så var det omtumlande i en vecka. Sedan anpassade jag mig. Men tomheten finns där, inte minst när jag kliver in här, säger han och vrider kroppen för att få överblick över Friends innerplan.

– Jag har ändå fått gjort en hel del, och hunnit med saker jag vanligtvis inte säger ja till. Men längtan efter fotbollen är stor och i jobbet som förbundskapten saknar jag även mötena och den sociala biten. Och självklart saknar jag även det EM-slutspel som ställts in, säger han.

Både Peter Gerhardsson och Janne Andersson har haft betydligt längre karriärer som klubblagstränare än som förbundskaptener. Kanske är det en fördel att i coronatider ha hand om ett landslag i stället för IFK Norrköping och BK Häcken, som var deras senaste klubbadresser.

Båda vittnar dock om att saknaden efter spelarna är stor. Inte minst det första mötet när alla återses.

– Det hade självfallet varit tuffare om jag vore klubblagstränare. Men att inte samlingen i mars kom var jobbigt. Den hade jag sett fram emot. Att sitta i rum 601 på Scandic Park, där vi ledare jobbar i vår fotbollsverkstad, det där kan jag få en fysisk längtan efter, säger Janne Andersson.

Peter Gerhardsson håller med:

– Fotbollen i sig är en sak. Men just när man samlas, de första timmarna, bara att krama om alla spelare och ledare. Det är väldigt okramigt nu. Just de momenten när man återses efter att ha varit borta från varandra, gemenskapen med spelarna och ledarna, där finns det en enorm saknad.

Social distansering - 9 bollars avstånd är ungefär lika med två meter.
 • Nya möjligheter

Så vad har de då gjort under dessa månader utan fotboll? Båda vittnar om att de har haft långtråkigt, men att de efter ett tag har lyckats få fått i en ny vardag och hittat nya uppgifter åt sig själva.

– Jag har sällan varit ledig under mina 38 år som ledare. Jag har alltid varit på väg någonstans. Nu är jag inte det. Det kommer över mig ibland, hur fruktansvärt tråkigt allt är mot vad det kunde ha varit, säger Janne Andersson.

– Samtidigt öppnar det möjligheter för annat. Nu har jag lagt många timmar med Peter Wettergren (assisterande tränare) och Christoffer Bernspång (matchanalytiker) på analys och vår presentation, det har varit kul. Där har vi ändå nosat på fotbollen, analyserat vårt EM-kval.

– Men så fort vi går ur arbetsrummet kommer jag på: Aj vad tråkigt läget är eftersom det inte finns någon riktig fotboll, säger Janne Andersson.

Peter Gerhardsson fyller i:

– Jag tror att man är som ett barn ibland. Barn vill inte ha tråkigt och det vill inte jag heller. Då ser du till att hitta saker som är meningsfulla i ditt liv. I början av pandemin var det mycket som var tråkigt. Jag tyckte att det var jobbigt med ovetskapen om vad som ska hända.

– Faktum är att jag inte vet så mycket mer nu, men jag har lärt mig att handskas med den känslan bättre.

Två villor från familjen Gerhardssons hus i Nåntuna utanför Uppsala ligger en tårtbit av naturgräs insprängd i det annars ganska tätbefolkade kvarteret. Där har Peter Gerhardsson under våren haft gott om tid att drilla sin yngste son – och samtidigt studera ”tidig” spelarutveckling.

– Det är ganska intressant att följa en sjuårings enorma intresse för fotboll. Han skippar barnprogrammen på morgnarna och ser i stället på Kylian Mbappé och Leo Messi på Youtube. Sedan går vi ut och spelar, där han är någon av dem, samtidigt som jag ska agera i form av en passiv pinne.

– Det är fascinerande hur man kan inspireras på det sättet. Att sitta och titta på finter för att sedan gå ut och göra dem själv.

 • Om nästa samling och kontakten med spelarna.

Nu börjar ändå toppfotbollen röra på sig. När detta skrivs är Bundesliga i gång igen med publikfria matcher, och Allsvenskan har just fått klartecken att sparka i gång den 14 juni, inför tomma läktare. 

För förbundskaptenerna är siktet inställt på nästa samling. För Janne Andersson är det spikat till sista augusti, om inte nya direktiv från FHM eller regeringen skulle sätta stopp för det. Ungefär samtidigt ska damerna återsamlas för att inleda sitt EM-kval.

Janne Andersson:

– Jag måste tro att vi ses den sista augusti, annars blir det för jobbigt. Det första vi kommer att göra då är att vi ledare ses en dag innan för att svetsa oss samman. Vi pratar mycket om landslagstänk kontra klubbtänk, där vi i landslagen har så mycket mindre tid på oss och därför måste vara väldigt effektiva.

– För oss är det viktigt att vi är synkade kring hur vi vill ha och jobba, så att spelarna kommer in i ett väloljat sätt att tänka.

– Efter den där första stunden, när man kramar om spelarna och sedan börjar arbeta, då blir det extra viktigt att vi är tydliga med tanke på hur länge sedan vi sågs. Inte minst när vi ska ta oss an världs- och Europamästarna inom loppet av några dagar.

Lansdslagsbänken igenbommad.

Peter Gerhardsson tänker i samma banor:

– När vi väl har fått klartecken för spel kommer vi att samlas för att lägga upp en plan med fokus på de första motståndarna. Det som händer i december, när nästa landslagsfönster är, lämnar vi därhän.

Hur har ni hållit kontakten med spelarna under coronapandemin?

– Jag har haft kontakt med någon spelare nästan varje dag. Samtalen blir rätt lika. Det man pratar om är att det inte är någon fotboll, vilket inte är så upplyftande. Sedan är ju spelarna i sin vanliga vardagsmiljö och då är det klubbarna som har ansvar.

– Självklart har vi som får hålla på med fotboll det generellt väldigt bra, men elitidrottare som är vana att varje dag träna, träffa andra och fysiskt ta ut sig … att då sitta instängd ett antal veckor har nog slitit på en del, säger Janne Andersson.

– När landskampen mot Ungern ställdes in hade jag och Magnus Wickman kontakt med alla spelarna. Vi tog även in vår idrottspsykologiske ­ådgivare, Rasmus Wallin Tornberg, och berättade att den tillgången fanns. Sedan vet jag att vår fystränare har hjälpt några av spelarna, säger Peter Gerhardsson, och fortsätter:

– Jag tror att människor hanterar kriser på olika sätt. Spelarna har sina medmänniskor kring sig i sin vardag och behöver kanske inte främst oss, men vi finns tillgängliga.

 • Nya tankar och spel 2.0?

Både Peter Gerhardsson och Janne Andersson tycker trots allt att sysslolösheten även har lett till bra eftertanke och lite nya idéer.

Har ni kommit på nya uppställningar, ny taktik ...?

– Nej, inte så. Men däremot har vi betonat biten om att vara ännu tydligare i våra instruktioner, eftersom vi har så kort tid med spelarna. Så vi har jobbat med att hitta ännu bättre spelexempel från matcher att visa för spelarna. Fräschat upp vår presentation, så att säga, säger Janne Andersson.

Kan du ge ett exempel?

– Pratar vi anfallsfotboll i fotboll så beror det så mycket på samhandling, på relationer, på rörelser som utlöser varandra. Och har vi en och en halv träning tillsammans inför en match hinner man inte gå igenom så mycket.

– Men det händer ju saker under matcher som är bra och som tangerar hur vi vill spela. De bilderna är suveräna att använda för att illustrera. Från senaste EM-kvalet har vi skalat ner det till elva klipp som är fantastiskt bra och visar hur vi vill spela anfallsspel.

– De sekvenserna är mycket mer tydliga än vad vi kan berätta för spelarna i ord.

Peter Gerhardsson och hans team gjorde ungefär samma sak, man har också tittat mer på det egna spelet på ett, för många tv-tittare och soff­experter, kanske överraskande sätt.

– Vi ser alltid matcherna live och efteråt tittar vi analytiskt ur wide screen-perspektiv, vilket ger mer överblick över planen. Nu tittade vi på alla matcherna ur vanligt tv-perspektiv med mer närgångna bilder, vilket är mer känslomässigt, men också lite nytt och intressant.

Kan du förklara?

– Vi har tittat på de delar i vårt spel som vi vill utveckla mer. Under de här åren, från hösten 2017, pratar vi om attityder i vårt spel. De ändrar vi inte på, däremot kan vi ändra formatio­nen utifrån de spelare vi har för tillfället.

– På tv-bilderna blev bland annat straffsituationen mot Nederländerna, där Lina Hurtig fälls, väldigt tydlig. Hon reagerade inte särskilt starkt där och då, trots att vi kunde konstatera att det var straff. Ett år senare är det en detalj som vi får ta med oss, att spelarna bör reagera kraftigare på felaktigheter eftersom VAR kan upptäcka dem, säger Peter Gerhardsson och avslutar lite hemlighetsfullt:

– Vi kunde också se enskilda spelares aktioner på ett nytt sätt. Utifrån dessa har vi tagit fram klipp på hur de kan förändra sitt agerande för att höja den egna prestationen och därmed förbättra laget. Men vilka spelare det rör sig om tänker jag inte avslöja!

Text: Juan Martinez   Foto: Pontus Orre

Fakta // Nämn tre bra saker ni har gjort under pandemin.

Janne Andersson:

 • Jag har tillsammans med mitt ledarteam tagit fram ett antal bra och skarpa klipp från matchsituationer som vi ska visa för spelarna när vi återsamlas.
 • Gjort saker jag vanligtvis inte hinner med, bland annat föreningsbesök och intervjuer.
 • Tränat på egen hand.

Peter Gerhardsson:

 • Förbättrat min form och kondition.
 • Varit individuell tränare åt min sjuårige son på tomten utanför vårt hus.
 • Tillsammans med mitt ledarteam studerat våra egna matcher, samt ett antal internationella tränares arbetssätt, bland annat Pep Guardiolas och Marcelo Bielsas.

Fakta // Vad önskar ni er mest just nu?

Janne Andersson:

 • Att livet återgår till det normala, inklusive fotboll. Och självklart att kunna träffa nära och kära.

Peter Gerhardsson:

 • Om jag befinner mig på ett utsålt Pustervik i Göteborg, och Drive By Truckers spelar, då vet jag att fotbollen är i gång och då är livet bra.