Knäkontroll - nu även på engelska

Knäkontroll är ett av de mest framgångsrika projekten i skadeförebyggande syfte som gjorts i världen. Övningarna, som är implementerade i SvFF:s tränarutbildningar, har minskat skaderisken för knäskador i Sverige och intresset för studien och övningarna blir bara större och större ute i världen. Därför lanserar nu SvFF, Folksam och Sisu Idrottsböcker en hemsida om knäkontroll även på engelska.

Markus Waldén, docent vid Linköpings universitet och medlem i SvFF:s medicinska kommitté, är en av de ansvariga bakom studierna av knäkontroll. Han är glad över att knäkontroll kan sprida sig mer även utanför Sveriges gränser.

- Knäkontroll är ett av de bäst studerade skadeförebyggande programmen i världen och det finns ett stort och växande internationellt intresse för övningarna så det känns väldigt bra att programmet nu även finns på engelska.

Knäkontrollprojektet startade 2006 och är ett samarbete mellan Folksam, SvFF och Sisu Idrottsböcker. 2010 beslutade SvFF att övningarna i Knäkontroll skulle implementeras nationellt i tränarutbildningen, något som lett till färre knäskador. Mellan 2010 och 2015 minskade knäskadorna med 21 procent.

Visste du att...

  • Knäkontrollprogrammet minskar risken att drabbas av en främre korsbandsskada med 64% om du genomför programmet i samband med uppvärmning inför fotbollsträningen 10-15 min 2 ggr/vecka.
  • Unga tjejer har varit särskilt utsatta för svåra knäskador, vilket ofta leder till stort lidande och stora kostnader. Knäskador är en vanlig orsak till att många tvingas sluta spela fotboll, och senare i livet kan skadorna leda till artros.

Den vetenskapliga studie som visar detta genomfördes på Linköpings Universitet från 2006 till 2013, och några av landets ledande sjukgymnaster utvecklade de skadeförebyggande övningarna.

Syftet med Knäkontroll är att spelarna genom enkla övningar under träning ska utveckla ett rörelsemönster som ökar chanserna att förbli skadefri och att stärka utsatta områden på knä och bål.