Idrottsföräldern blandar humor och allvar

Hans ironiska sketcher i ”Idrottsföräldern” på Instagram har blivit en viral succé. Inte minst bland fotbollsledare. Vi fick fatt i Max Bergander, till vardags värdegrundansvarig i AIK, för några snabba frågor.

Du kan även lyssna på Max i vår podd Svensk Fotboll

Hallå Max!

  1. Vad är syftet?

– Att belysa en problematik inom barn- och ungdomsfotbollen där föräldrars egenintresse får barnen att må dåligt. Jag har valt humor och ironi för att det blir mindre dömande. Då kan flera relatera till beteendet.

– Det ska helt enkelt vara roligt, eftersom ämnet inte är roligt.

  1. Är det så här illa som du skildrar det?

– Alla sketcher, citat och skrivna episoder är sådana som jag själv stött på eller fått skickade till mig. Jag har skarvat lite för att de inte ska gå att härleda, men annars är det helt autentiskt. Tyvärr.

  1. Uppslagen till nya sketcher borde väl ta slut någon gång?

– Jag har säkert 30 inspelade videor som jag ännu inte släppt, så tragiskt nog finns det många fler situationer även om de påminner lite om varandra. Det är allt från pappan som skriker på tränaren och domaren till föräldrarna som pressar barnet hemma vid matbordet.

  1. Hur har responsen varit?

– Makalöst bra, vilket också är skrämmande. Många känner igen sig. Jag har fått beröm från klubbar i Norden, som vill använda mina videor i utbildningssyfte, vilket alla får göra!

– Kontot är roligt, men på samma sätt tragiskt. En läsare sa att ”Man skrattar, men sedan fastnar skrattet i halsen.”

  1. Vilka situationer tycker du är mest allvarliga?

– Man kan skildra ytterligheterna, när föräldrar skriker, men det har gjorts flera gånger. Det är det som sker i vardagen, instruktionerna i bilen innan match, kommentaren efter matchen, eller vid middagen när föräldern tycker något. De tillfällena med vardagshets tycker jag är mest allvarliga

  1. Hur hittar du tonaliteten?

– Genom att lyssna, tror jag. Någonstans har jag alltid varit intresserad av hur folk beter sig. Hur exempelvis föräldrar på ett föräldramöte pratar. Omedvetet har jag nog alltid analyserat hur folk för sig, rör sig och talar. Utifrån dessa egna erfarenheter har jag skapat olika karaktärer.

  1. Och när debuterar Idrottsföräldern som ståuppkomiker?

Roligt att du tar upp det. Jag har faktiskt fått frågan. Hade det inte varit coronapandemi hade jag nog gjort det. Det kan nog hända något på den fronten.

Råd till alla idrottsföräldrar: "Tänk alltid tanken: Vad är bäst för barnet? Och tänk alltid igenom ditt svar noga."

Fakta

Max Bergander

Aktuell med: Instagramkontot Idrottsföräldern

Gör: Värdegrundsansvarig i AIK Fotboll.

Karriär: Tidigare spelare och målvakt ibland annat BP, AIK, Akropilis, IK Frej och Enköpings SK.