Asta 87 är tidernas värvning!

Föreningshjärtat har alltid funnits där. Men i våras sa det ifrån. Asta Grönberg i Sollefteå har sålt bingolotter i snart tre årtionden. Hur mycket hon har dragit in till fotbollen vet hon inte.

Ibland har hon suttit där varje dag, trots att föreningen bett henne att pausa. Ofta har det blivit upp emot 50 timmar per vecka utanför Ica Kvantum.

– Jag är föreningsmänniska så det har känts bra att hjälpa till. Eftersom jag har problem med hjärtat sedan länge, så har det passat att sitta still och sälja lotter, säger Asta Grönberg.

Att det blev fotbollen och Sollefteå Gif FF var en ren slump. För snart 30 år sedan hade Asta Grönberg börjat att sälja bingolotter för den lokala brukshundsklubben. När ledningen i klubben tyckte att hon borde dra in ännu mer pengar tackade hon för sig. Snart spred sig ryktet om att hon var ledig och valet föll på ”giffarna”.

– Jag var jagad av fem olika föreningar i stan. Det var en ren slump att det blev fotbollsföreningen. Det var en bekant på ICA, Inger, som hade sin son i klubben. Hon sa att de alltid behöver pengar, så då började jag sälja för dem, säger Asta Grönberg.

Hur mycket hon tjänat åt Sollefteå Gif FF är det ingen som har koll på exakt. Den som borde ha bäst koll är klubbens trotjänare och ordförande Anders Qvist.

– Det rör sig om flera miljoner. Asta har gnetat på och aldrig velat ha något tillbaka. Människor som hon finns nästan inte längre. Vi är oerhört tacksamma för hennes insats, säger Anders Qvist.

– Vår före detta ordförande brukade säga att ”Vi har värvat allt möjligt, spelare, tränare och ledare. Men ingen som Asta.” Och det stämmer! säger Anders Quist.

I mars när pandemin slog till med full kraft beordrade Asta Grönbergs läkare henne att sätta sig själv i karantän. Tanken var annars att hon skulle ha hållit på fram till midsommar med lottförsäljningen för att därefter pensionera sig för gott.

–  Hjärtat satte stopp för mig. Men jag är glad och nöjd. Jag har aldrig varit en sådan där människa som kunnat sitta och göra ingenting. Men i och med att jag haft problem med hjärtat så har jag i alla fall kunnat göra detta, säger Asta Grönberg.

Men hur känns det att ha slutat nu efter tre årtionden?

– Ibland saknar jag det, speciellt den sociala biten. Det ringer fortfarande människor hem till mig och frågar hur jag mår och vart jag tagit vägen.

SOLLEFTEÅ GIF FF

Landskap: Ångermanland.

Bildades: 1898.

Antal lag: Nio, där herrlaget ligger i division 3.

Aktiva: Cirka 250 spelare, mellan 25 och 30 ledare.