Miljoner till damföreningar efter VM 2019

Som ett steg i att stärka damfotbollen delade FIFA ut 8,5 miljoner dollar (drygt 75 miljoner kronor) till 822 föreningar som varit med och utbildat de spelare som deltog i förra årets VM-slutspel. Totalt 55 svenska föreningar fick vara med och dela på pengarna. Mest fick allsvenska Linköpings FC med cirka 790 000 kronor, medan Töcksfors IF fick nöja sig med knappt 3 400 kronor.

Frankrike var det nationsförbund med flesta antal föreningar, 59 stycken, som fick ta del av FIFA-pengarna. Därefter kom Tyskland med 56 föreningar.

Störst ersättning av alla föreningar fick franska Lyon. De fick drygt 1,5 miljoner kronor.

En av de svenska föreningar som fick ett välkommet tillskott i kassan var Falköping KIK. Västgötaklubben har fostrat såväl Pia Sundhage som Madelen Janogy och har hittills inte använt pengarna.

– Vi hann inte använda dom, eftersom pandemin bröt ut. Vi vill inte att pengarna ska gå in i någon månadssnurra i den löpande ekonomin. Tanken är att göra något för ungdomsverksamheten, säger Falköpings KIK:s ordförande Maria Skölving.

Summan om drygt 80 000 kronor sattes in på Falköpings KIK:s konto i slutet av 2019 och är helt baserad på Madelen Janogys deltagande i VM-slutspelet. Maria Skölving säger att klubbens ekonomi är välmående men att pandemin orsakat stora inkomstbortfall.

– Vi har förlorat två viktiga arrangemang i år, vilket medfört att vi tappat intäkter. För oss är pengarna från FIFA en jättesumma och vi vill visa framför allt Madelen att vi gör något bra för pengarna. Men vad det blir är ännu inte bestämt. Vi diskuterade en gemensam föreningsresa till någon av EM-kvalmatcherna, men nu kanske det får bli till Piteå i stället för att se Madde, säger Maria Skölving.

Falköping KIK bildades 1976 och är en renodlad damförening. Klubbens seniorlag spelar i division 2 och antalet medlemmar består av mellan 250–300 aktiva spelare, samt cirka 50 ledare.