Link

Rekordmånga sökande till tränarutbildning UEFA A 2021

Ansökningstiden för tränarutbildning UEFA A 2021 har gått ut och hela 164 ambitiösa tränare ansökte om en plats.
Tyvärr har SvFF inte möjlighet att tilldela alla sökande en plats på kursen. Vi vill därför informera om hur urvalsprocessen ser ut och vilka riktlinjer SvFF har att rätta sig efter utifrån UEFA:s riktlinjer.

Varför kommer inte alla in? Är det inte bra om svenska fotboll har så många UEFA A-tränare som möjligt?

SvFF anslöt sig till UEFA Coach Convention 1999 och har sedan dess i samverkan med UEFA och övriga 55 medlemsländer utformat tränarutbildningen till dess nuvarande form. Detta innebär bland annat att vi får stöd kring aktuell forskning och ett stort erfarenhetsutbyte samt en likvärdig utbildning över hela Europa. Det innebär också att UEFA ställer krav kring innehåll, omfattning och målgrupper för utbildningarna i samklang med den fria arbetsmarknaden i Europa.

SvFF:s UEFA-utbildningar riktar sig mot specifika målgrupper. För Allsvenskan herrar, OBOS Damallsvenskan (från och med 2022) samt Superettan krävs UEFA Pro-licens för ansvarig tränare. För Elitettan och Ettanfotboll krävs UEFA A-licens för ansvarig tränare. Tränare som behöver licens är i första hand prioriterade för respektive utbildning.

Målgruppen för tränarutbildning UEFA A är som vi tidigare angett:

  • Tränare som är aktiva på en hög seniornivå och tränare som arbetar inom en elitklubb som ungdomstränare för de högre åldersgrupperna (16-19 år).
  • Huvudtränare på högre nivå prioriteras före assisterande tränare och lägre nivå.

Flera ansökningar som inkommit till 2021 års utbildning var inte i rätt målgrupp.

Antagningsprocessen är nu i full gång och vi arbetar för att senast i slutet av vecka 50 skicka ut besked via mejl.

Om ni har frågor kring detta, ber vi er mejla oss: