Link

Tomma läktare – färre gula kort

Är spelet schystare sedan coronaviruset slog till? Eller är det domarnas bedömningar som har påverkats av tomma läktare?

Internationellt

Den frågan ställer sajten Runrepeat som genomfört en internationell undersökt under 1 283 matcher i de fyra största ligorna i Europa (engelska Premier League, spanska La Liga, italienska Serie A och tyska Bundesliga). I tre av ligorna har andelen gula kort sjunkit markant. Störst är skillnaden i Premier League där varningarna sjunkit från 3,5 per match till 2,53.

I La Liga delades det ut 5,34 varningar per match före pandemin. Efter att spelet i Spanien återupptogs i somras sjönk varningarna till 4,83 per match. Även italienska serie A visar samma tendens med en sänkning från 5,5 varningar per match till 4,52.

Bundesliga i Tyskland går dock mot strömmen med en mindre ökning. Där har varningarna gått upp från 3,95 till 4,15 per match.

I undersökningen konstateras det framför allt att det är bortalagen som drabbas av färre varningar. Om det beror på schystare spel, eller att domarna faktiskt gör något annorlunda bedömningar under publikfria matcher, framgår inte av studien.

Statistiken för svensk fotboll är inte fastställd.

Källa: runrepeat.com