Link

Sveriges tränarkår en av världens yngsta

I Superettan är den genomsnittlige herrtränaren 44,6 år gammal, medan den herrallsvenske kollegan är marginellt äldre med sina 45,4 år. Det innebär att de svenska yrkesaktiva tränarna på elitnivå är bland de yngsta i fotbollsvärlden.

Bilden: Mak Lind är Sveriges yngsta elittränare.

Det visar en studie från fotbollsinstitutet CIES som undersökt bland annat tränarnas ålder i 110 ligor från 79 länder.  Yngst tränare har den estniska Meistriliiga där coacherna i genomsnitt är knappt 41 år gamla. Äldst yrkeskår återfinns i den turkiska andradivisionen där tränarna i snitt är nästan 55 år fyllda.

Bland de 110 undersökta serierna hamnar Superettan och Allsvenskan på plats 11 respektive 14. Yngst bland de svenska elittränarna när undersökningen gjordes var Norrby IF:s tränare Mak Lind med sina 31 år.