Tränarutbildning futsal i ny upplaga

SvFF:s tränarutbildning futsal har reviderats under året och den gångna helgen, 16-18 oktober, genomfördes en handledarutbildning för den nya upplagan.

Bilden: Lars Ekdahl, förbundskapten för P19-landslaget, är en av tränarutbildarna bakom den nya upplagan.

Det är den andra handledarkursen som genomförts och nu finns 41 utbildade handledare fördelade på 16 av landets distrikt. Tränarutbildningen riktar sig till spelare från 13 år och uppåt och bakom arbetet med den nya upplagan ligger Lars Ekdahl, Mathias Etéus och Mats Svensson.

En stor förändring är att den nya utbildningen skalats ner från tre till två dagar vilket förhoppningsvis kan attrahera fler och bidra till ett ökat antal deltagare.

Vi känner att vi spetsat till utbildningen och konkretiserat innehållet på ett tydligare sätt än tidigare.

Mathias Etéus, gruppchef futsal SvFF

En annan del som utvecklats i den nya upplagan är att avsnittet om tekniska färdigheter har utökats, både i anfalls- och försvarsspelet.

- Att behärska de tekniska färdigheterna i futsal är av hög vikt. Bollen är mindre, dämpad i studsen och tyngre jämfört med en fotboll. Dessutom är ytan mindre vilket gör att det ställs andra krav på spelarna, säger Etéus.

Tränarutbildning inom futsal är färskt i Sverige och mycket finns att utveckla på den fronten. En stabil och bra grund är satt och nu fortsätter utvecklingen av nästa steg i tränarutbildningsstegen.