Link

Gåfotboll

En träningsform speciellt anpassad för de som vill gå och spela fotboll.

Gåfotbollen har växt fram som en variant av Fotboll Fitness. Det är precis vad det heter, fotboll där utövarna går istället för att springa. 

Det sociala är minst lika viktigt som hälsovinsterna!
Enskede IK 

Det finns många anledningar till varför en förening väljer att starta upp gåfotboll som en del av verksamheten. 

 • Bredda verksamheten för att det ska finnas möjlighet för alla att spela
 • Fler medlemmar till föreningen 
 • Bättre gemenskap när fler känner sig välkomna 
 • Bidrar till folkhälsa i samhället
 • Större engagemang och fler som vill hjälpa till 
 • Erbjuda verksamhet över generationsgränser
 • Rekrytering av ideella krafter som funktionärer till matcher, cuper, kiosk mm

Med hjälp av våra distrikt, föreningar och ambassadörer har Svenska Fotbollförbundet kartlagt föreningar som bedriver Fotboll Fitness och/eller gåfotboll.

Föreningar som bedriver gåfotboll

Blå markör = Fotboll Fitness
Gul markör = Gåfotboll

 

Revidera eller radera

Om det finns felaktigheter i informationen för er förening eller om föreningen inte längre bedriver verksamhet och vill tas bort mailar ni till anna.malmen@svenskfotboll.se.

För att stötta föreningar vid uppstart av Fotboll Fitness har Svenska Fotbollförbundet rekryterat ett gäng ambassadörer. Dessa personer fungerar som förbundets förlängda arm och finns på plats ute i landet för att hjälpa till!

Ambassadörsrollen 

 1. Kontakt med föreningen
 2. Presentation av konceptet för föreningens styrelse
 3. Närvarande vid 1-3 tillfällen
 4. Utvärdering

Här bor ambassadörerna

Kontakt för uppgifter till en ambassadör: 

Ambassadörerna

Amani 

Bostadsort
Uppsala

Det här är jag
Jag är 20 år gammal och är student vid Uppsala Universitet. Jag har älskat fotboll sedan barnsben och kärleken lever kvar. Jag har varit huvudansvarig och tränare för flickor mellan 10-13 år vilket var en utmaning då och då men positionen formade mig till den individen jag är idag, förståndig. Mina allra största egenskap är nog att jag är positiv, livet är för kort för att inte gå för sina drömmar.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag valde att bli Fotboll Fitness ambassadör för att förena människor genom världens bästa sport, många äldre individer eller studenter vill kanske motionera, spela fotboll, eller känna en gemenskap men inte fått den möjligheten. Det är precis det Fotboll Fitness erbjuder, motion, fotboll och gemenskap. Som ny student i Uppsala så har det varit svårt att spela fotboll vid sidan om studierna på grund av att man inte alltid hade individer att spela med. Det är en ära att skapa denna möjlighet för andra människor genom världens bästa sport.

Mitt bästa fotbollsminne
Det är nog när jag och min bästa vän spelade en fotbollsturnering i samma lag när vi var barn. Hon råkade armbåga mig och det slutade med att jag svimmade på plan. När jag frågade henne varför hon agerade på det sättet eftersom vi spelade i samma lag sade hon: ''Jag försökte bara skydda dig från motståndarna, sluta tjura''. Vårt vänskapsband blev bara starkare, haha.

 

Arne

Bostadsort
Askersby, Örebro

Det här är jag
Jag är 56 år och jobbar på korttidsboende för funktionshindrade. Brinner för att hjälpa fotbollsföreningar i föreningens egen fotbollsmiljö.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag ser möjligheten att komma igång med fotboll på ett enkelt sätt och skapa glädje och gemenskap.

Mitt bästa fotbollsminne
Som åskådare i samband med OS i Rio är ett av många men det var verkligen speciellt att få se fotboll i Brasilien.

 

Ellinor

Bostadsort
Malmö

Det här är jag
Jag är en 21-årig student som brinner för fotboll. På min fritid spelar, tittar, läser och studerar jag fotboll.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Fotboll är min passion och jag vill dela med mig av detta och visa andra hur roligt fotboll är! Det ska bli fantastiskt kul att få arbeta som ambassadör för Fotboll Fitness och få sprida glädje, gemenskap och få andra att må bra.

Mitt bästa fotbollsminne
Jag har alldeles för många för att kunna välja en! Bland annat alla gånger jag har varit över på Stamford Bridge och sett Londons finaste lag spela. Men även när Malmö FF 2014 slog ut Red Bull Salzburg och säkrade gruppspel i Champions League. Det är en kväll på Stadion som jag sent kommer att glömma!

 

Emma

Bostadsort
Växjö

Det här är jag
Jag är 31 år och studerar andra året på Coaching och Sport Management i Växjö. Jag har varit aktiv inom fotbollen på olika sätt under hela mitt liv.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag brinner för idrott och speciellt Svensk Fotboll. Att få vara en del av Svensk idrotts utveckling och vara ambassadör för Fotboll Fitness känns oerhört roligt och motiverande. Detta projektet bidrar till att fler kan spela fotboll oavsett vem man än är. Tillsammans kan vi skapa glädje, en bättre hälsa men framförallt en härlig gemenskap.

Mitt bästa fotbollsminne
Efter 23 år som aktiv fotbollsspelare finns det många otroligt fina minnen. Men det absolut största för mig är när, mitt lag och största passion Falkenbergs FF, den 2 november 2013 blev klara för Allsvenskan för första gången.. och när de på dagen, exakt 5 år senare, gjorde det för andra gången. MAGI!

 

Helene

Bostadsort
Åkarp

Det här är jag
Jag arbetar som fysioterapeut och sakkunnig inom fysisk aktivitet och träning i Region Skåne och samverkar med Skåneidrotten bland annat kring metoden FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Bor med man och tre snart vuxna barn i Åkarp. Tycker om att röra på mig och har provat många idrotter och träningsformer. Som ung huvudsakligen handboll och nu blir det mycket tennis och yoga.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag har ett starkt engagemang för hälsofrämjande arbete. Stillasittande och inaktivitet är en utmaning i dagens samhälle. Min förhoppning är att vi kan hjälpas åt att få fler människor att hitta glädjen i Fotboll Fitness och på detta sätt även främja hälsan.

Mitt bästa fotbollsminne
Som åskådare har jag upplevt några av Malmö FF:s fantastiska guldår där jag särskilt minns den avgörande matchen 2004. Jag har även många härliga minnen från åren då barnen spelade knattefotboll. Så mycket rörelseglädje och gemenskap!

 

 

Håkan

Bostadsort
Härnösand

Det här är jag
39-årig gammal fotbollsspelare som saknat att få jaga en boll tillsammans med andra.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag vill att så många som möjligt ska röra på sig och vet att det är lättare att göra det med en boll som hjälp.

Mitt bästa fotbollsminne
Finns många, från lokalderbyn till Svenska Cupen möte mot GIF Sundsvall. Ett mål, en fin brytning, en härlig crossboll. Alla vänner man mött genom åren.

 

Issa

Bostadsort
Mölndal, Göteborg

Det här är jag
En person med stort fotbollsintresse och spelat i klubbar som IFK Mariestad och Frövi IK. Jobbar idag som Produktchef på Ergoff Miljö AB där fokus ligger på att öka medvetandet om fysiskt rörelse och variation på kontoret och i skolan. Min grundutbildning är leg.arbetsterapeut där ledordet är "Människan är av naturen en aktiv varelse".

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Då jag har ett stort intresse inom hälsa så finns en stark vilja hos mig att sprida kunskapen om effekterna som fysiskt rörelse ger. Sen att få möjligheten att göra detta via fotbollen och Fotboll Fitness är ju helt fantastiskt.

Mitt bästa fotbollsminne
Att avgöra en match i med matchens sista spark från halva planen. En känsla som är obeskrivlig.

 

Jennie

Bostadsort
Umeå

Det här är jag
Idrottstokig trebarnsmamma som bedriver fotboll-, innebandy- och futsallag året om!

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag vill att alla oavsett ålder ska kunna få spela fotboll och få känna glädjen vad fotboll ger en individ.

Mitt bästa fotbollsminne
Jag har alldeles för många fina minnen för att kunna plocka ut ett unikt.

 

Jesper 

Bostadsort
Göteborg

Det här är jag
Engagerad och fokuserad fotbollskille från Göteborg på 27 år. Drivs av lag sammanhållning där man tillsammans kämpar för bästa resultat.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Möjligheten att få sprida världens vackraste sport till alla.

Mitt bästa fotbollsminne
Första och enda gången på ett fullsatt San Siro där jag såg AC Milan som 12-åring.

 

Bild kommer inom kort

Johnny 

Bostadsort
Vellinge

Det här är jag
Mitt namn är Johnny och jag är en påg på snart 45 som älskar allt som har med föreningslivet att göra. Som person är jag positiv och ser alltid möjligheter i allt. Jag tror på att om man bara gör så kommer fler vilja vara med och det passar bra inom konceptet Fotboll Fitness. Drar man bara igång det och fortsätter kämpa har man snart en verksamhet som fungerar. Uthållighet är nyckelordet.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
För att jag älskar att skapa möjligheter för alla inom det finaste vi har, föreningslivet!

Mitt bästa fotbollsminne
När min son gjorde sitt första mål på träning.

 

Linda

Bostadsort
Ömo, Stockholm

Det här är jag
5-barns mamma som ägnar mesta tiden till familjen och barnens aktiviteter. Det blir mycket fotboll, men även ridning, tennis och dans.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
När jag hörde om Fotboll Fitness kände jag direkt att "Å det vill jag jobba med"! Brinner framförallt för att få tjejer att upptäcka fotboll, men spännande jobb att försöka få med alla åldrar, kön, nationaliteter på tåget.

Mitt bästa fotbollsminne
Ett minne som är både bra och dåligt är AIK - Barcelona 1999 på Råsunda. Fantastisk match och stämning, men som förstördes lite av att domaren godkände att Barcelona gör mål medan AIK gör ett byte! Att uppleva Gothia Cup, både som spelare och sen ledare är också ett härligt minne! 

 

Malin H 

Bostadsort
Kungsbacka

Det här är jag
Jag är en glad, positiv och målinriktad målvaktscoach som gillar utmaningar. Jag använder mig av Takk, tecken med stöd när jag coachar på matcher.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag är ambassadör för att jag tycker att det är så himla roligt att få förmedla den glädje och energi det ger att spela boll.

Mitt bästa fotbollsminne
Mitt bästa fotbollsminne är när grabbarna jag leder vann guldmedalj på en cup. Då såg jag lyckan i deras ögon och sammanhållningen i gruppen. Det gör mig inspirerad och energifylld.

 

Bild kommer inom kort

Maria

Bostadsort
Örebro

Det här är jag
Jag är nybliven 40-åring som älskar fotboll. Har både spelat själv och dömt fotboll i många många år. Efter att barnen kom i mitt liv (har 4 stycken) så läggs mitt engagemang på deras idrottsutövande. Tränar dotterns fotbollslag och värnar om flick- och damfotboll. När jag inte spelar/tränar fotboll så jobbar jag som linjeföreståndare på skrivtolkutbildningen i Stockholm och är själv aktiv som tolk. Utöver detta är jag hundmänniska och har både en fransk och en engelsk bulldog hemma.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag har själv saknat möjligheten att träna fotboll efter att jag slutade som elitsatsande ungdom. Jag tror starkt på idén med Fotboll Fitness och därför vill jag att fler ska kunna få spela fotboll utifrån sina förutsättningar. För mig är Fotboll Fitness är som ett "Kinderägg" med tre överraskningar: socialt umgänge, bättre hälsa och fotbollsträning i ett.

Mitt bästa fotbollsminne
En händelse som ofta framträder är när min dotters fotbollslag åkte till KIF Örebros hemmamatch. Tjejerna fick vara maskotar innan match och efteråt fick de varma kramar, autografer och foton på/med sina förebilder i KIF. Det här levde "mina tjejer" på länge och det väckte drömmar hos dem för framtiden.

 

Marita 

Bostadsort
Ronneby

Det här är jag
Jag har spelat fotboll under många år och då främst i Saxemara IF. Är nu aktiv i Listerby IK:s organisation och sitter i Blekinge FF:s styrelse. Tycker att det är kanonkul med fotboll och föreningsliv och jag ser det som en mycket viktig del av samhället.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Fotboll Fitness är en fantastisk träningsform som alla kan delta i oavsett ålder, erfarenhet eller dagsform. Jag vill gärna vara med och sprida detta till fler.

Mitt bästa fotbollsminne
Det känns omöjligt att bara utse ett bästa fotbollsminne av alla fotbollsminnen man har. Fotbollen och föreningslivet har gett mig så mycket. Allt från tjatet i omklädningsrummet, till vinster i cuper och serier, träningsläger och så klart många härliga minnen från VM 1994.

 

Peter 

Bostadsort
Njutånger, Hudiksvall

Det här är jag
Jag är 48 år och jobbar inom skolan. Jag har varit aktiv inom fotboll i olika former sedan jag var 6 år.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Fotboll är det roligaste som finns i alla olika former. Släng ut en boll och man börjar spring och jaga den. Detta vill jag att alla dom som inte provat detta tidigare ska få möjlighet till. Det ger bra motion och är en bra social verksamhet.

Mitt bästa fotbollsminne
OS-bronset i USA sommaren -94.

  

Tommie 

Bostadsort
Örnsköldsvik

Det här är jag
Jag har i år som tränare inget "eget" lag, men har under större delen av mitt vuxna liv haft lag på olika nivåer. På damsidan har jag tränat lag i division 2, division 1 och Damallsvenskan. På herrsidan division 2 och 3.

Inom fotbollen har jag i år andra uppdrag, men ser gärna en framtid som lagtränare igen när något intressant uppdrag dyker upp.

Därför är jag Fotboll Fitness-ambassadör
Jag tycker det är ett intressant och spännande projekt. Det känns som ett mycket bra initiativ och det ska bli spännande att se i vilken omfattning vi kan få med våra föreningar. Fotboll Fitness är en bra träningsform som jag hoppas alla vill prova på framöver.

Mitt bästa fotbollsminne
Som tränare måste jag nämna SM-silvret inomhus med Själevads IK och när vi mot alla odds lyckades fixa nytt kontrakt i Damallsvenskan.

Träningen kräver ingen tidigare fotbollsbakgrund och vi spelar på en mindre plan där all träning genomförs med boll. Passen anpassas efter deltagarnas nivå, ålder och önskemål men bra riktlinjer är: 

Uppvärmning

 • Värm upp ordentligt i ca 10-15 minuter

 • Använd gärna lekar ex. doppboll, följa John eller liknande

Smålagspel

 • Dela upp i ca 3-7 spelare/lag

 • Bestäm en avgränsande planyta och använd småmål alternativt koner som stolpar

 • Spela med fördel kortare perioder (ex. 10 min), ta därefter en kort vattenpaus och fortsätt sedan spela

 • En bra riktlinje kan vara att hela passet (inkl. uppvärmning) tar mellan 45-90 minuter

Regler

 • Ingen spelare får springa, om detta sker överlämnas bollen till det andra laget
 • Inga tacklingar för att minimerar skador

 • Ingen målvakt, då vi spelar med mindre mål och för att alla ska röra på sig

 • Inga avbytare, blir ni ojämnt antal spela med en spelare extra 

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med utvalda distrikt och föreningar tagit fram ett dokument med rekommendationer för matchspel gåfotboll.

Rekommendationerna är framtagna då föreningar som har startat upp gåfotboll har haft ett önskemål om att kunna möta närliggande föreningar och spela match. Förhoppningen är att rekommendationerna ska underlätta för distrikt och föreningar som vill arrangera matcher i gåfotboll. 

> Här hittar du rekommendationer för matchspel gåfotboll

Observera att detta enbart är rekommendationer och inga fastställda regler. Vi är medvetna om att det förekommer andra regeltolkningar både nationellt och internationellt. 

Föreningar som bedriver Fotboll Fitness-verksamhet kan genom Folksam teckna en försäkring för de aktiva. Den är speciellt framtagen för att bland annat försäkra fotbollsspelare som inte är registrerade enligt Svenska Fotbollförbundets tävlingslicens (Fogis).

Teckna försäkring

För att teckna denna försäkring – ta kontakt med Folksam Idrott så sänder de material till dig.

Vid skada eller frågor om försäkringen ring 0771-950 950
e-post: folksam.sport@folksam.se

Det finns från Svenska Fotbollförbundets sida inget krav om att föreningen ska teckna en tilläggsförsäkring för Fotboll Fitness. 

Inspiration

Gåfotboll