Hybridgräs

De flesta fotbollsplaner har i dag antingen natur- eller konstgräs. Men inte alla. Det finns även en kombination av natur- och konstgräs vid namn hybridgräs.

Hybridgräs är väl beprövat runtom i Europa sedan många år tillbaka och återfinns på många välkända arenor. Här i Sverige är hybridgräs inte lika välkänt men intresset för alternativet hybridgräs har ökat under de senaste åren. Ett hybridgräs är egentligen precis vad det låter som. En blandning av konst- och naturgräs. En av fördelarna är att planen blir mer slitstark men man får ändå samma känsla som naturgräset ger.

Hybridgräs innehåller ungefär 80% naturgräs och 20% konstgräs. Konstgräset fungerar som en armerande grund under naturgräset. Fotbollen spelas alltså på naturgräs och vid stort slitage armerar konstgräset det vanliga gräset. Ett hybridgräs förlänger säsongen med några veckor på våren och några veckor på hösten. Genom att det hybridgräset är lite slitstarkare kan gräset även brukas med mer speltimmar.

Så här fungerar det:

  • Konstgräs läggs som en armerande grund
  • Sedan sår man naturgräs och låter det växa upp över konstgräset
  • När man klipper gräsmattan håller man det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräs.
  • Gräsmattan sköts sedan likt en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc. Man bör dock inte djuplufta och vertikalskära gräsmattan då konstgräset kan ta skada av detta.