Historik

Efter avslutad elitsäsong 2021 kan vi konstatera att Pernilla Larsson fortsätter att toppa på damsidan med 248 matcher. Pernilla Larsson väljer efter årets säsong att avsluta sin fantastiska elitkarriär som domare. I övrigt så har Sara Persson nu kommit upp lika med Jenny Palmqvist, där båda har 188 matcher var. Ny på listan är Lovisa Johansson som nu är uppe i 120 matcher. På herrsidan leder fortfarande Stefan Johannesson med sina 347 matcher. Andreas Ekberg gjorde ett rejält skutt upp i tabellen och är nu på delad sjätte plats med Markus Strömbergsson, båda på 227 matcher. Ny på listan är Mohammed Al-Hakim med 224 matcher. En domare fick lämna topp-10 efter denna säsong och det var Rune Larsson. På elfte plats ligger Bojan Pandzic med 206 matcher. Han behöver 8 matcher för att komma ifatt Anders Frisk som har 214 matcher.

Pernilla Larsson blev 2020 den domare som dömt flest matcher i Damallsvenskan genom tiderna.

Domare med flest antal matcher -2021

Damallsvenskan

1) Pernilla Larsson, 239
2) Eva Ödlund, 223
3) Jenny Palmqvist och Sara Persson, båda 188
5) Paula Thörn, 167
6) Ingrid Jonsson, 164
7) Marie-Louise Svanström och Susanne Borg Pilhamre, båda 147
9) Lovisa Johansson, Maria Persson och Lena Arwedahl, alla 120

Allsvenskan herrar

1) Stefan Johannesson, 347
2) Jonas Eriksson, 340
3) Martin Ingvarsson, 338
4) Martin Hansson, 302
5) Leif Sundell, 262
6) Markus Strömbergsson och Andreas Ekberg, båda 227
8) Mohammed Al-Hakim, 224
9) Peter Fröjdfeldt, 215
10) Anders Frisk, 214

Årets domare 2005-21

Varje år utser SvFF:s domarkommitté en manlig och en kvinnlig domare som prisas på den årliga Fotbollsgalan.

Mehmet Culum och Almira Spahic tog emot priset som årets domare 2021.

2021 - Almira Spahic och Mehmet Culum

Spahic: Almira har under året presterat på topp både nationellt och internationellt som assisterande domare. Hon har tagit klivet och etablerat sig i Superettan på ett bra sätt. Med känsla för när man ska ingripa och perfekta offsidebedömningar är Almira en eftertraktad assisterande domare för de stora matcherna internationellt. Almira finns med som kandidat på FIFA:s VM-lista men även UEFA:s EM-lista.

Stort grattis till  - Almira Spahic

Culum:Mehmet har under många år levererat prestationer på högsta nivå i Allsvenskan som assisterande domare. Mehmet har en oerhört professionell inställning till sitt uppdrag. Han är fokuserad och alltid beredd på att ta beslut. Mehmet är ödmjuk och jobbar alltid helhjärtat för att teamet skall lyckas och alla runt omkring honom skall må bra. Mehmet har en sällsynt god förmåga att kommunicera med spelare och ledare. Mehmet har även levererat bra prestationer internationellt under många år. Han var under året assisterande domare i EM.

Stort grattis till – Mehmet Culum

2020 - Tess Olofsson och Glenn Nyberg

Olofsson: Detta annorlunda år så har denna domare fortsatt att ta ytterligare kliv på sin redan långt komna resa inom domaryrket. Målmedvetet och professionellt tar hon sig an både sina matcher samt arbetet med att ständigt utveckla sig för att bli bättre och bättre som matchledare. 

Hon har också under 2020 brutit ny mark när hon som första kvinna genomfört den högsta stegutbildningen inom herrfotboll och som resultat av det dömt matcher i herrarnas näst högsta serie, Superettan – detta med mycket gott resultat.

Stort grattis till  - Tess Olofsson

Nyberg: ”Glenn har en professionell inställning och en stark vilja att utvecklas i sitt uppdrag som domare. Glenn är en ambassadör för svenskt domarskap även vid sidan av planen då han är mycket aktiv i utveckling av unga domare i sin region. Förutom att lyckas bra i Sverige tar han stora steg internationellt med matcher i Nations League och Europa League.

Stort grattis till – Glenn Nyberg

2019 - Tess Olofsson och Glenn Nyberg

Olofsson: Årets domare har under det gångna året fått sitt stora genombrott. Hon har utmärkta insatser i såväl OBOS Damallsvenskan som på den internationella scenen. Hon har dessutom 2019 som första tjej tagit en ordinarie plats som domare i division 1 herrar och har ocksåå debuterat som fjärdedomare i Allsvenskan för herrar.

Nyberg: Årets domare har hållit en hög och jämn nivå i årets Allsvenska för herrar. Han har fått mycket bra och positiv kritik för sina insatser i Champions League-kvalet och har under året ocksåå tilldelats sin första A-landskamp.

2018 - Tess Olofsson och Andreas Ekberg

Olofsson: Har under 2018 visat en hög och jämn nivå på sitt domarskap i Damallsvenskan. Även internationellt, med EM-slutspel för U19 som det största, har hon under året visat sin nivå. Tess har också under året, som första kvinna/tjej, dömt matcher i herrarnas division 1 – även detta med höga betyg.

Ekberg: Har tagit ytterligare ett steg mot toppen på den Internationella stegen. Han dömde UEFA Youth Leauge finalen i Nyon mellan Chelsea-Barcelona. Han har radat upp utmärkta insatser i årets Allsvenska.

2017 - Pernilla Larsson och Kristoffer Karlsson

Larsson: Har utövat domarskapet på en hög nivå både nationellt och internationellt över tid. Hon deltog vid sommarens EM-slutspel i Nederländerna och visade att hon håller en hög klass internationellt. Pernilla ingår även i FIFA:s grupp av kandidater att eventuellt få döma VM 2019.

Karlsson: Har under 2017 tagit ett stort steg som matchledare och gjort en mycket bra säsong i Allsvenskan. Idel godkända betyg i sina 23 dömda Allsvenska matcher. Som "grädden på moset" kommer han att nästa säsong bli FIFA-domare och får därmed döma internationell toppfotboll.

2016 - Sara Persson och Stefan Johannesson

Persson: Har gjort en mycket bra säsong i Damallsvenskan och även visat framfötterna internationellt där hon bland annat av FIFA varit uttagen till Algarve Cup där hon fick döma finalen. Som kronan på verket blev hon uttagen till U20-VM i Papua Nya Guinea.

Johannesson: Har varit den bästa domaren i Allsvenskan 2016 med enbart toppbetyg. Han har stor rutin och erfarenhet med sina 293 matcher i Allsvenskan. Stefan "får med sig spelarna" på ett bra sätt. och han drar sig inte för att ta obekväma beslut.

2015 - Tess Olofsson och Mohammed Al-Hakim

Olofsson: Tidigare framgångsrik målvakt i Malmö FF och flicklandslaget. Tess började döma som 14-åring, blev allsvensk domare 2012, FIFA-domare 2015 och har jobbat stenhårt för att nå sina mål.
Tess har trots sin unga ålder redan dömt 52 allsvenska matcher och även tilldelats seniormatcher av UEFA. Med sin imponerande fysik och mognad gör hon sällan en dålig match.

Al-Hakim: 30-åringen är den f d spelaren (Köping) som gjort kometkarriär som domare: debut i Superettan 2011 och allsvenskan 2012. I år gör han sin hittills bästa säsong, han har klarat alla utmaningar han satts på alldeles utmärkt. Han hyllas speciellt för sin goda fysik – han ser till att vara nära situationerna - och samarbetet med såväl spelare som ledare. En framtida mästerskapsdomare!

2014 - Pernilla Larsson och Jonas Eriksson

Larsson: fortsätter att hålla en hög nivå nationellt, vilket hon under året visat på ett utmärkt sätt i en rad toppmatcher i Damallsvenskan. Visade under U17-VM i Costa Rica att hon också håller allra högsta klass internationellt och kan bli en av domarna i Dam-VM 2015.

Eriksson: Hans bästa och mest framgångsrika säsong hittills. Tre VM-matcher i Brasilien, semifinal i Champions League och många toppmatcher i Allsvenskan – och flera återstår ännu. En synnerligen vältränad domare, med suverän kommunikationsförmåga och stor fotbollskunskap att luta sig emot. Jonas Eriksson är årets domare – på väg att bli den största av alla!

2013 - Sara Persson och Andreas Ekberg

Persson: är årets kvinnliga domare. Hon har under året tagit ett stort steg som toppdomare såväl nationellt som internationellt och hennes signum är entusiasm och engagemang.
Hon sprider glädje omkring sig, hon är ödmjuk och omtyckt av sina kollegor. Som kronan på verket har hon blivit uttagen att döma EM-slutspelet för U17 i England!

Ekberg: har på kort tid etablerat sig som en av våra bästa domare i allsvenskan och nominerats även för internationella uppdrag.
Den 28-årige skåningen 'får med sig spelarna'. Han drar sig inte för att ta obekväma beslut, men enligt regelboken. Som kronan på verket dömer han sin första A-landskamp på Irland kommande fredag den 15 november.

2012 - Pernilla Larsson och Jonas Eriksson

Larsson: Förutom mycket stabila insatser i allsvenskan kröntes hennes säsong med att döma finalen i U20 mellan USA och Tyskland i Tokyo. Svenska damdomare har visat framfötterna internationellt, och alla lovord till Pernilla är hon väl värd!

Eriksson: har under 2012 verkligen visat att han tillhör Europas bästa domare. Två matcher i EM, kvartsfinal i Champions League är några av höjdpunkterna, och han kan få döma även i Brasilien-VM 2014. Jonas är respekterad av alla och det är imponerande.

2011 - Jenny Palmqvist och Markus Strömbergsson

Palmqvist: VM-domare i somras! Kombinerar bra fysik med utmärkt kommunikation med spelare och ledare samt sina assisterande. Även i de hetaste matcherna är det fotbollen som får avgöra under Jennys ledarskap.

Strömbergsson: har utvecklats som heltidsdomare. Hans goda humör (och humor) når spelarnas acceptans. U20-VM och U21-EM i somras klarade Markus galant. En komplett domare med utmärkt fysik.

2010 - Jenny Palmqvist och Markus Strömbergsson

Palmqvist: Med härlig spelförståelse och bra fysik kombinerad med en god kommunikativ förmåga med spelare och ledare så skapar Jenny Palmqvist en bra stämning och fina matchförutsättningar på planen tillsammans med sitt domarteam.

Strömbergsson: Med en härlig kommunikationsförmåga, stor spelförståelse och en utmärkt fysik leder Markus Strömbergsson matcherna med spelarnas acceptans utan att på något sätt frångå regelverket.

2009 - Helen Caro och Jonas Eriksson

Caro: Känsla för när man ska ingripa, perfekta offsidebedömningar och bra insatser nationellt och internationellt. Final i U20 VM, fina insatser i EM-slutspelet och Champions Leaguefinalen. Härlig utstrålning, god teamkänsla som skapar bra stämning - hon är världens bästa assisterande domare - Helen Caro!

Eriksson: Starkt matchledarskap och med stor förmåga att kommunicera med såväl spelare och ledare har han tagit steget upp bland de högst rankade domarna i Europa. Med bättre fysik än tidigare har han visat att han inte är rädd att ta även obekväma beslut. Årets manlige domare är - Jonas Eriksson!

2008 - Lena Arwedahl och Stefan Johannesson

Arwedahl: Har utvecklat sitt domarskap och möts av förtroende från spelare och ledare såväl nationellt som internationellt. Ett hårt arbete, såväl på som utanför planen, har gett denna framgång. Det ryms en mycket stor människa i denna domare - på väg mot sin 100:e allsvenska match.

Johannesson: Är den domare som utvecklats mest under året såväl inom och utanför landets gränser. Han har en mycket hög lägstanivå, en god förmåga att kommunicera och en utmärkt speluppfattning. I år dömde han tre av totalt sex stockholmsderbyn.

2007 - Susanne Borg och Martin Hansson

2006 - Eva Ödlund och Martin Ingvarsson

2005 - Jenny Palmqvist och Peter Fröjdfeldt